Quito – Ecuadors hovedstad

Alle vil oppleve Quito. Hovedstaden i Ecuador har flere år på rad vunnet turismens oscar i Sør-Amerika.

Hva skal du se og gjøre i Quito?

  • Du kan, bør og skal se Casco Antiguo, det historiske sentrum, erklært for verdensarv av UNESCO. De gamle bygningene daterer seg tilbake til spanjolenes tidligste år på det amerikanske kontinentet. Se de praktfulle kirkene.
  • Balanser på ekvatorlinjen. Konseptet ekvator ble lagd her etter beregninger av en fransk ekspedisjon på 1700-tallet. Temaparken Mitad del mundo byr også på historie, kultur og underholdning.
  • Nyte utsikten. Byen Quito er anlagt i en dal på 2800 meters høyde, omringet av topper på mellom 4000 og 5000 meter. Det er flere gode utsiktspunkter egnet for svimlende fotografier.
  • Opplev bylivet i det moderne Quito. Kos deg med god mat og godt drikke på kvelden.

Severdighetene i Quito

Her har vi samlet et lite knippe av det du bør få med deg,

Gamlebyen

Quitos gamleby var et av de første stedene som ble erklært for kulturell verdensarv av UNESCO i 1977,

Hvis du ikke har overnatting i den gamle delen av det sentrale Quito, kommer du dit enkelt ved å ta Trolleybussen El Trole eller Ecovia. Metroen er under utbygging. Når den en gang er ferdig vil også den ha et strategisk stopp i det gamle sentrum. Ellers er det helt kurant å ta en taxi.

Du starter helst på Plaza Grande, også kalt Plaza de Independencia (Uavhengighetsplassen) Det er her du går av hvis du tar El Trole. I midten ser du monumentet over uavhengigheten fra Spania, den ecuadorianske kondoren som bryter sine leker. I ryggen har du den litt grå kommunale bygningen som også huser en suvenirbutikk. Til venstre har du katedralen, bygget i xxxx. På høyre hånd er det en ærverdig gammel bygning som tidligere utgjorde erkebiskopens palass. I dag er det små turistvennlige butikker. Går du inn en av portalene, vil det være en rekke spisesteder å velge mellom.

I front ser du presidentpalasset, El Carondelet. Det er fri adgang for besøkende, men du må legge igjen pass eller annen dokumentasjon for å komme inn. Fra balkongen er det en god sikt over plassen. Herfra tar du fine bilder.  I det du kommer inn ser du et storslagent veggmaleri av Ecuadors fremste kunstner i moderne tid, Oswaldo Guayasamin. Foruten representasjonsrommene er det etablert et museum om presidentembetes historie. Det ble etablert av tidligere president Raphael Correa. Noen sier det mest var ment som et ettermæle over hans egne bragder (hvilke for øvrig er omdiskuterte blant hans etterfølgere).

Hvis du fortsetter forbi El Carondelet, kommer du snart til den andre store plassen i det historiske sentrum; Plaza de San Fransisco. Den store hvite bygningen foran deg er fransiskanernes praktfulle kirke og kloster. Hvis du ser patioen foran inngangen er det knyttet en legende til byggingen av dette, som enhver ecuadorianer kjenner til.

Det var indianeren Cantuña som påtok seg oppdraget. Han merket snart at han ikke rakk å få det ferdig i tide. Derfor påkalte han Djevelen for å få det ferdig før daggry. Dessverre for Djevelen manglet det en stein. Cantuña påpekte det, og reddet derfor sjelen. Kan du finne hvor det mangler en stein?

Kirkene i det gamle sentrum

Fra Quitos grunnleggelse ble det jobbet intensivt med å bygge kirker. Misjonærer fra alle klosterordener var blant pionérene som dro over til den nye verden. Kristningen av lokalbefolkningen hadde høy prioritet.

Det er derfor en stor konsentrasjon av kirker i den historiske delen av byen. Og de gamle katolske kirkene er ikke som andre kirker. Ei norsk stavkirke framstår som ei rønne i sammenlikning. Kunstferdig arkitektur, ornamenter og kunstgjenstander er stappet inn på hver kvadratmeter vegg. Det er umulig ved ett besøk å få med seg all detaljrikdommen. Hvis du ikke har lang tid til disposisjon, bør du velge deg ut et par av kirkene og heller bruke litt ekstra tid på disse.

La Compañia

Den mest populære kirken blant turistene å besøke, er ikke den største. Compañia de Jesus er jesuittenes kirke i byen. Prakten og kunsten i kirken vitner om stor økonomisk suksess for jesuittens virke og forretninger. Store deler av det innvendige interiøret er gullbelagt. Vel skolerte kunstnere, mange av dem av indiansk opphav, har gjennom århundrene bidratt med bibelske framstillinger spredt rundt på veggene. Det tas inngangspenger, men denne kirken er en av få som har engelskspråklige guider.

San Agustin

Noen andre kirkebrødre som gjorde sine hoser grønne i den nye verden, var augustinerne. Den er enklere i sin innredning enn La Compañia, men kan skilte med en unik samling av kunstneren Miguel de Angel. Han religiøse realisme og framstilling av Kristus og helgenes lidelser er uforlignelig. Der sies at han gikk så mye opp i sitt arbeide at han han påførte en modell og elev et sår i siden for å få fram det rette uttrykket av Jesus på korset. Eleven døde av såret, mens kunstneren frenetisk tegnet dødskrampene.

San Francisco

Den størst kirka i sentrum tar imot besøkende i klosteret, Cantuñas kapell og sitt eget museum. De gode fransiskanerne brygget også sitt eget øl. He du kan studere prosessen.

Andre gode kirker du sikkert vil passere og vurdere og kikke innom er …

Basílica de voto naciónal

Man kan tenke med så mange gamle kirker har det ikke vært nødvendig å bygge nye. Den nyeste er da også påbegynt i Garcia Morenos presidentskap for 150 år siden. Den ligger noen hjørner unna det som egentlig er det historiske sentrum, men du ser den godt nå du ser oppover fra Plaza Grande. De gotiske tårnene ruver godt opp. En tur opp i de snirklete trappene gir belønning i en praktfull utsikt over det sentrale Quito.

Andre severdigheter i Quito

Vi må nevne kunstmuseene. Først ut er Capilla del Hombre. Denne er grunnlagt av Fundación Guayasamin, med navn fra Ecuadors fremste kunstner i moderne tid. Med sine brokete etniske røtter smeltet han sammen inntrykk fra moderne kunst, klassiske religiøse malerier og kunst laget av urbefolkningen før europeernes ankomst.

Guaysamin bruker religiøse uttrykk som en motsats til det religiøse. Capilla del hombre er således ikke en hyllest til Gud, men til Mennesket.

Kunst nytes også i de tallrike kirkene og i Museo del Banco Central, samt museet for moderne kunst.

Mariscal-området –stedet du bor, spiser og drikker

I likhet med den nasjonale flyplassen og den tidligere nasjonale myntenheten, er Mariscal-området oppkalt etter Mariscal José de Sucre, frihetshelten og en av landets første presidenter.

Som besøkende vil du tilbringe mye tid her. De fleste hoteller og andre overnattingssteder ligger i Mariscal. Det samme gjør restaurantene, utestedene og turarrangørene.

Det er derfor lurt, først som sist, å bli kjent med området. Fysisk ligger det mellom hovedgata Colón og El Ejido-parken. På langs begrenses den av Avenida Rio Amazonas og Calle 6 de diciembre.

Sentralt finner du Plaza Foch. Det ligger i veikrysset mellom Calle Foch og Calle Reyna Victoria. Det er på en av de varierte uteserveringene her du tar en kopp kaffe, et glass vin, en kald øl, et smørbrød eller en enkel lunsj. Her sitter du mens du leser turistguiden, studerer kartet eller ser livet fare forbi. Og det er her du leter deg fram til ei drosje etter en sen aften. I helgene er det noen ganger underholdning på plassen.

Utenom Plaza Foch er det langs gatene Reyna Victoria og Rio Amazonas det er mest å se.

Hvis du fortsetter Rio Amazonas sørover kommer du først til EL Ejidoparken. Derfra kan du gå videre til Alameda-parken og det historiske sentrum. Det vil ta cirka 40 minutter i gangfart fra Mariscal til Gamlebyen.

Går du nordover, kommer du til den store og flotte Carolina-parken hvor så mange quiteñere nyter trær og sport i helgene. Der begynner også «det moderne Quito» med forretningsbygg og handlesentre.

Mat og drikke i Quito

Quito tilbyr den samme variasjonen i matveien som de fleste andre storbyer. Størst konsentrasjon av internasjonale restauranter er det i det nevnte Mariscal-området, samt det tilstøtende Floresta. Her er det indisk, meksikansk, peruansk, arabisk og kinesisk mat å få kjøpt. Og selvfølgelig alt du måtte begjære av pizza, pasta eller hamburgere.

Når det gjelder det ecuadorianske kjøkken, ytes det størst rettferdig på de bedre restaurantene som retter seg mot turister. I Mariscal kan nevnes —.

For den budsjettreisende, backpackeren, som vil bruke minst mulig penger på mat, anbefales de tallrike lunsjrestaurantene som åpner litt før klokka 12 her dag. Her får du rimelige to- eller treretters menyer helt ned til 1,50 dollar. Men du vil merke stor forskjell hvis du spanderer på deg en tredollars meny. De oppfyller som regel krav til hygiene, men styr for sikkerhets skyld unna saften som serveres til og grønnsaker som ikke er kokt.

Les mer om ecuadoriansk mat og kjøkken her.

På kjøpesentrene er det kaféseksjoner, patio de comidas, med helt grei og rimelig mat

Frokost anbefales inntatt på hotell for de som har mulighet for det. Ellers er det mange steder som serverer standard frokost. Dne består av et glass juice, en kopp pulverkaffe, et rundstykke type hvetebolle og valgfritt egg. For et mer solid måltid før en travel dag hvor du skal se alt, bør du finne en hotelrestaurant.

God kaffe serveres merkelig nok svært sjelden i hovedstaden til en verdens største kaffe-eksportører. Til og med på gode restauranter er det vanskelig å få noe annet enn pulverkaffe, hvis du ber om det etter maten. (Hvis du ønsker kaffen SAMTIDIG med desserten, er det best du presiserer det. Ellers kommer servitøren med det i to omganger, alt etter hva som blir ferdig først).

Det finnes imidlertid kaffekjeder etter Starbucks-mønster på strategiske steder, blant annet på Plaza Foch. Vi anbefaler kun kaffen. Kakene de serverer er etter nord-amerikansk mønster og består utelukkende av fett og sukker. Lokale bakere serverer mye bedre varer.

Det er mye spennende mat som serveres på gateplan. Særlig etter mørkets frambrudd. Det er noe ecuadorianere knasker i seg på vei hjem fra jobb. Logisk nok er ikke de hygieniske forholdene for matservering på gata de beste, så det kan være lurt å stå over fristelsen.

Uteliv i Quito

Både quiteñere og tilreisende er glade i fest. De store bryggeribilene bukter seg inn i de smale Mariscal-gatene hver torsdag og fredag ettermiddag for å sørge for nok påfyll.

Og det er nettopp i Mariscal det meste skjer. Det er også mest praktisk for deg hvis du har overnatting i nærheten. Av de mange nattklubbene har Bungalow 88 holdt seg rimelig populært over tid. For danseløver er det flere salsateker.

For den som foretrekker et rolig glass og konversasjon, er det flere puber av engelsk eller europeisk konsept. Vi kan nevne Corner pub hvor du også kan få servert glasset ditt utendørs eller .. Rundt Plaza Foch serveres det øl til langt på natt, men vær prisene blir høyere jo nærmere plassen du kommer. Aller rimeligst er det i utkanten av Mariscal der det på ecuadoriansk vis kun serveres langpils i flaske.

Utenom Mariscal kan du oppsøke det mer bohempregede Rhonda. Her er det noe voksnere klientell og roligere miljø. Det er også ofte levende musikk på etablissementene.

Også i Floresta og i den moderne delen er det mage steder det er mulig å ta et glass eller danse. Populært blant jazzmennesker er El Pobre Diablo i Floresta hvor de har levende musikk flere ganger i uka.

Markeder i Quito

Et marked du kan kjøpe med spennende ting med hjem, finner du nær El Ejido-parken. Kunsthåndverk og andre gjenstander kan forhandles på pris. Hvis du imidlertid har lagt inn en tur til Otavalo på reisen, bør du likevel heller vente med innkjøpene til du skal dit. Utvalget er mer enn hundre ganger større og prisene enda mer forhandlingsbare.

På frukt og grønt-markedene er det ikke så mye å putte i bagasjen, men det er interessert å gå og se. Alle typer frukter og grønnsaker fra Ecuadors klimasoner er samlet under ett tak. Mye av det du ser er så eksotisk at vi knapt har navn for det i Norge. På plass er også naturmedisin og andre rariteter, samt matservering med garantert fersk ecuadoriansk mat. De største markedene i Quito er Santa Clara og Iñaquito.

Parker og friluftsliv

Den største og beste parken innenfor bygrensa er Parque Metropolitano. Vi snakker om flere mål ren skog som er blitt tildelt plass på en høyde. Her kan du gå på tur, sykle eller dra på piknik. Ulempen er at du bør disponere bil for atkomst. Du kan ta en drosje til inngangen, men da bør du med det samme avtale henting på et bestemt tidspunkt.

Mer sentralt er Carolinaparken, som også krever et par gode gå- eller joggesko for å runde den i løpet av rimelig tid. Den har flere idrettsbaner, vakre trær et flott damanlegg og det er som regel adskillige aktiviteter i helgene. Parken huser også botanisk hage og zoologisk museum. I tillegg er det en reptilpark for den som liker det.

Det er flere gode spisesteder rundt parken, i gatene Calle Shyris og Avenida de Naciones Unidas.

Vakre er også parkene nærmere sentrum. El Ejido har et marked hvor det særlig er mulig å kjøpe malerkunst. Alameda har et flott damanlegg, og huser byens eldste observatorium med tilhørende museum.

Litt mindre tilgjengelig er Itchimbia-parken. Men den er plassert på en fin høyde med muligheter for gode bilder av ikoniske markører i Quito, som statuen av Jomfruen på Panecillo-høyden eller den gotiske kirken Basílica de voto nacional.

Utflukter fra Quito

I tillegg til å være basen for din Ecuadortur hvor du forhåpentligvis vil besøke kysten, regnskogen og Galapagos, er det mange interessante steder du kan nå på en dagstur. Blant annet er det turistkomplekset Mitad del mundo (midten av verden), vulkanen Cotopaxi og markedet i Otavalo.

Alle som har en kort tid i Quito vil bruke en dag på Mitad del mundo. Det enkleste er bestille en tur gjennom hotellet eller et av reisebyråene. Det går buss ut dit, men det er mest for de som har god tid til å finne ut av ting. Det er altså her du tar bilde av deg selv med en fot på hver side av den oppmalte ekvatorlinjen. Foruten dette er det interessante museer med temaer fra landets etniske mangfold, Quitos byhistorie og zoologi. Det er mange restauranter med lokal føde og det er regelmessig underholdning.

Andre utflukter til naturområder og landsbyer like utenfor byen kan bestilles på reisebyråer eller hoteller.

Sikkerhet i Quito

Quito er ikke den farligste byen i Latin-Amerika. De alminnelige sikkerhetsforanstaltninger når du er ute og reiser bør likevel opprettholdes. Det innebærer å

  • være forsiktig ved uttak av penger i minibank. Noen kan holde øye med deg.
  • ikke vandre ensom og beruset i mørke gater samtidig som du flagger en dyr mobiltelefon.
  • ikke oppbevare verdisaker i ytre lommer
  • kun bruke registrerte drosjer med taxameter

Den vanligste formen for kriminalitet du kommer ut for. er lommetyver på de overbefolkede trolleybussene. Altså ingen lommebøker eller mobiltelefoner i ytterlommene og sekken eller baggen har du foran på magen.

Høydesyke i Quito

Du er 2800 meter høyere enn du vanligvis befinner seg. Det går normalt helt greit hvis du ikke overanstrenger deg eller tar en treningsøkt. Skulle du likevel bli rammet, er det svært ubehagelig. Da skal du ta smertestillende tabletter for hodepinen, drikk mye vann og ta det ro. Hvis du har planer om å bevege deg enda høyere, som til vulkanene Cotopaxi eller Pichincha, bør du bruke noen dager i Quito-høyde for å akklimatisere deg.

Vil du vite mer?

Bestill vår reiseguide og kulturelle veileder om Quito her.