Regnskogen i Ecuador (El Oriente)

Fra Ecuadors regnskog

Livet begynner i regnskogen. Det er også der det er på sitt mest intense. Den fruktbare jorden og beskjedent menneskelig nærvær har gitt rom for de utroligste skapninger, både fra plante- og dyreriket.

Det er dette Ecuador gir deg muligheten til å oppleve. Hele den østlige delen av landet er nemlig en del av den store Amazonas regnskogen. Et opphold på et jungel-lodge langs en av de brede elvene som krysser landet på sin ferd videre til Brasil gir nærkontakt av tredje grad med skogen og de som bor i den.

Eventyret langs de store elvene

Tilgangen og tilgjengeligheten i regnskogområdene er først og fremst langs elvene. Ellers er vegetasjonen for tett.

De livgivende elvene starter oppe i ecuadoriansk Andes. De vokser seg stadig større og sterkere på veien nedover.

Elver som Cuayabeno, Napo og Pastaza renner gjennom det østlige Ecuador før de møtes i Peru eller Brasil, og danner den mektige Amazonas-elven.

Det er fra kanoen det er lettest å observere trær og planter. Det gjelder både som lever i vannet, og de som befinner seg rundt det.

Jungel-lodge for turister og lokale bosettinger ligger derfor alltid i nærheten av vannet.

Hvilke dyr kan du se i regnskogen i Ecuador?

Av alle dyrene som lever i skogen er det selvfølgelig noen som er mer tilstedeværende enn andre. Krokodillens amerikanske slektning kaimanen ligger ofte og døser i vannskorpen. Det er flere arter, hvorav den største kan måle opp til seks meter.

Apekatter leker ofte i trærne langs bredden. De er da også jungelens klovner med alle sine skøyerstreker.

Langs Cuayabeno-elven kan du observere de særegne rosa delfinene der vannet er dypt nok. Dette pattedyret som ellers liker seg i de store havene, har faktisk tilpasset seg elvens særegenhet og benytter seg av de godene den fører med seg.

Fugler og reptiler av alle slag er noe du får med deg. Du kan også få opplevelsen av å fiske piraya med en improvisert fiskestang og et slite stykke kjøtt.

Insektene er et kapittel for seg. Her er artsrikdommen langt fra kartlagt. En liten ekskursjon inn i skogen med en erfaren guide, kan gi et lite bilde av mangfoldet.

Menneskene som lever der

Selv om urskogregionen, som en del av El Oriente, er det tynnest befolkede området av Ecuador, betyr det ikke at det er fullstendig ubebodd.

Her er det folk som har bevart de opprinnelige levemåtene hvor alt hentes fra naturen. I den sørøstlige delen av landet er det til og med fremdeles folk som levert helt uten kontakt med det moderne samfunnet.

Men det er også landsbyer som tar imot turister for å vise fram sin kultur og sin levemåte. Et besøk i en av disse tilfører spennende nye innspill til tilværelsen.

En seanse med en ekte sjaman gir eksempler på århundregamle ritualer, og om bruken av medisinske planter i jungelen.

Bestill din regnskogtur fra Vivaecuador Tour operator

Regnskogen i Ecuador er blant de mest spennende stedene du kan se i Ecuador, og i Sør-Amerika for øvrig. Vi setter den like høyt som Galápagos-øyene. Regnskogen i Ecuador egner seg både for store og små, og det er både mer og mindre krevende aktiviteter.

Les mer og se de beste turene til regnskogen i Ecuador her.