Baños

Baños, EcuadorDenne meget turistvennlige byen befinner seg 180 kilometer syd for Quito. Det er en grei tur med buss, men du skal passe spesielt godt på håndbagasjen på denne strekningen.

Beliggende på kun 1800 meters høyde har Baños et godt klima og en spennende vegetasjon. Dette er også stoppestedet før jungelen. Herfra planlegger regnskogturisten sin videre ferd til Puyo, Tena og elva Napo.

Midt mellom fjellene og regnskogen

Men først skal det altså tilbringes noen opplevelsesrike dager i Baños. Denne er en gemyttlig landsby med mange fornøyelser for den tilreisende. Men fremfor alt er det naturen som kaller. I høydene rundt bebyggelsen går flere stier hvorfra man kan nyte et fantastisk panorama. En rundtur i omegnen byr på imponerende vannfall og utsikt til den småagressive vulkanen Tunguragua, altså «Lille Helvete» som det blir oversatt til fra den indianske dialekten. Tunguragua våknet i 1999 og har etter det gjentatte ganger skremt fastboende og turister med utbruddene sine. Sørg for at kameraet er fulladet og at det er god plass på minnebrikken før du legger ut på denne runden. Lokale byråer arrangerer ekskursjoner, men det er og en mulighet å leie en drosjesjåfør for en dag.

Prøv de varme kildene

I Baños og omegn er det flere bad med varme kilder. Benytt derfor anledningen til å la de vulkanske kreftene mildne ditt sinn og styrke din kropp før du legger ut på ytterligere eventyr. Det mest kjente badet bærer navnet «Piscina de La Virgen» og skilter med tre bassenger, et kaldt, et temperert og det siste som holder 48 grader. Det er færrest besøkende tidlig på dagen.

Du kan også leie en sykkel og trille de 6 kilometerne ned til Puyo. Stopp når som helst du føler behov for å beundre omgivelsene, merk især den gradvise overgangen fra mager fjell-vegetasjon til kraftfull regnskog. Sykkelen kan sendes med buss tilbake til Baños.

Det kan av og til være vanskelig å finne overnatting i helgene her, særlig dersom man er alene. Det kan hende du da må ut med en ekstra skilling for et dobbeltrom. Men prisene er såpass behagelige at det ikke bør sprenge budsjettet.