Latacunga

 

Fiesta de Mama Negra i Latacunga

Latacunga befinner seg en to timers busstur på fjellveiene sørover fra Quito. Som så mange andre steder i Ecuador er det her ikke vanskelig å få tatt pittoreske bilder av en by omkranset av mektige fjell.

Bestill overnatting i Latacunga.

Men de høye toppene er ikke bare vakre. De er også farlige. Hele tre ganger, i 1742,1768 og 1877, har vulkanen Cotopaxi har lagt byen i ruiner. Hver gang er den bygget opp igjen av flittige fjellfolk.

Her, i disse omgivelsene, foregår hver høst en av de mest originale og underholdende feiringene i Ecuador, la fiesta de Mama Negra. Og den feires dobbelt opp. Først den 27. oktober og deretter tar man det en gang til den første lørdagen i november som er den offisielle uavhengighetsdagen for Latacunga. Det er slik i Ecuador at man ikke har en felles dato for frigjøringen fra Spanias kolonistyre, så hvert sted har stadfestet sin egen.

Festen for Mama Negra har en helt spesiell status blant de mange lokale folkefestene -fiestaene- som avholdes i Ecuador. Folketallet på 50.000 innbyggere fordobler seg gjerne under festen.

Opptoget starter tidlig på morgenen og varer i flere timer. Orkester etter orkester kommer marsjerende med tivoliaktige rytmer. Dansegrupper har kommet fra hele Ecuador for å delta i prosesjonen iført sitt hjemsteds farger. Utkledde personer kommer subbende, trippende eller med lette dansetrinn. Først har vi ordensdamene, las Camisonas, som holder orden på opptoget og tilskuerne. De markerer seg med glade dansetrinn, og er både høyere og har betydelig mer hårvekst enn kvinner flest. Kanskje får man en overraskelse hvis man løfter litt på skjørtene deres. Los Curanderos i de hvite kostymene og med de hvitmalte fjesene har legende evner. Rett som det er henter de ut en av tilskuerne fra siden, hvoretter de danser rundt den utvalgte, dasker med noen friske greiner og avslutningsvis fyller munnen med alkoholdig væske og gir vedkommende en helbredende sprut. Los Negros Loantes dukker uforvarende opp foran noen tilskuere og smeller av et poetisk rim rett i fjeset på dem. Los Champuceros bærer tradisjonell drikke i bøttene sine som de kan leske utmattede publikummere med.

For å stimulere stemningen ytterligere er det nok av øl å få kjøpt. Festen er behørig sponset av landets bryggerier. Det lokale næringsliv tjener godt på å leie ut stoler utenfor lokalene sine og ikke minst utlån av toaletter.

Men fortsatt har vi ikke kommet til festens hovedpersoner; «Kapteinen«, «Engelen«, «Maurerkongen» og «Mama Negra» selv. De er blant de siste som kommer og til jublende applaus. Hver år utpekes de fire aktørene blant fortjente hederspersoner i Latacungas samfunnsliv. De tar gjerne imot utnevnelsen imot med glede og lar seg gjerne kle ut i fargerike kostymer. Den største æren tilfaller Mama Negra, i bred og fotsid kjole og sortmalt i ansiktet. Og om noen skulle tvile, er hun en mann. Noe mindre kan hun nemlig ikke være.

Foruten å ha gode fester er Latcunga det naturlige utgangspunkt for en ekspedisjon til fjellet og nasjonalparken Cotopaxi. Flere turistbyråer tilbyr turer.