Otavalo

Høyt der oppe i fjellene, et sted der man skulle tro ingen kunne bo, finner vi ecuadorshoppernes ultimate valfartssted.

Den lille byen Otavalo ligger et par timers kjøretur nord for Quito. Tørre tall forteller at den befinner seg 2550 meter over havet og at opptalte innbyggere teller 31ooo sjeler. De fleste av disse har aner tusenvis av år bakover på det amerikanske kontinentet. Akkurat hvilke stammer eller folk de representerer, er litt uklart. Da inkaene erobret landet forflyttet de folk fra Peru og Bolivia hit, så de i stor grad fortrengte det opprinnelige Cara-folket.

Men uansett hvem de måtte være, er de svært stolte av sin herkomst. De bærer sine tradisjonsrike klær. Det samme gjør byens borgermester, som er en av dem. Da regjeringen ville oppføre et monument over Søramerikas befrier Simon Bolivar på den sentale plassen, satte otavalenerne seg på bakbena. De skulle ikke ha noen Bolivar her. I stedet ser vi inkahærføreren Ruminhuis muskuløse kropp og steinansikt skue ned på byens duer og pensjonistene på krakkene i parken. Ruminhui var mannen som prøvde å stå imot conquistadorenes erobringer og brente Quito ned til grunnen for at de ikke skulle kunne bemektige seg med noe de fant der.

Utover dette har innbyggerne med sine unike håndverkstradisjoner og fortreffelige forretningssans forvandlet stedet til en økonomisk mirakel. Etter Galapagos, er Otavalo det stedet flest turister besøker i løpet av sin reise i Ecuador.

Bestill overnatting i Otavalo.

På markedet på Plaza de los Ponchos brettes daglig ut produkter otavalenerne har utvirket i samarbeid med sine gode husdyr llamaene, som står for ullen. Du kan kjøpe tepper, gensere, bluser, vanter og sokker, ofte med passende etnisk mønster. Dessuten finner du broderte bluser, hengekøyer, smykker, utskjæringer, malerier og reproduksjoner, dukker, panfløyter, vesker, (falske) krympede hoder og mye,mye mer. Litt pruting er forventet. Det største utvalget finner du på lørdagene.

Busstransporter med turister går daglig fra Quito. Litt underlig er det at prisnivået generelt er betydelig lavere enn i Quito. På restaurantene koster det litt over halvparten av det du betaler på finere steder i hovedstaden. En av de beste biffene jeg har smakt, var på restaurant Buena Vista som holder til ved Plaza de los Ponchos. Men man burde kanskje benyttet anledningen til å prøve grillet marsvin (cuy). Hotelprisene er også rimelige ettersom det er så mange av dem. For rundt $35 dollar får du et veldig brukbart dobbeltrom.

Noen naturlige severdigheter på veien fra Quito er det også. Turarrangørene svipper gjerne innom den maleriske innsjøen «Laguna de San Pablo«. Andre utflukter kan planlegges fra Otavalo, som til kondorparken eller det hellige treet El Lechero.