Cuenca

I likhet med Quito er Cuencas sentrum erklært verneverdig som verdensarv av UNESCO. Cuenca har ikke like prangende byggverk som quito, men må sies å være mer elegant. Og den er mindre og lettere å ta seg fram i for turister.

Parken og elven

Alt starter ved parque Calderón. Den lille parken er omkranset av kolonibygninger. På den ene siden av parken finner vi ”nykirka” som ble påbegynt i 1885. Den gamle, ” El Sagramio”, befinner seg på den andre siden. Byggearbeidene på denne ble startet så tidlig som i 1557. Europeerne hadde ikke vært her lenge før de gikk i gang med å bygge kirker.

Det andre merkepunktet på bykartet er elva Rio Tomebamba. Langsetter denne kan du ta en ettermiddagstur samtidig som du betrakter koloniarkitekturen. Underveis kan du gå ut på den gamle steinbrua og beskue elvas sterke strømninger. Du kommer ikke over ettersom det bare er halvparten som fremdeles står. Derav kommer navnet ”El puente roto” (den ødelagte brua).

Muséene

Cuenca har et godt utvalg av museer. Det største er Museo Pumapongo med en etnografisk utstilling hvor vi blir kjent med Ecuadors forskjellige kulturer. Vi møter fjellbøndene, regnskogindianerne, kreoler fra innlandet og afrikanske etterkommer fra den nordlige kyststripen. Det befinner seg også en samling av krympede hoder her. En tur innom Museo de las Culturas Aborígenes anbefales. Her kan det besiktiges arkeologiske skatter fra 20 forskjellige prehispaniske kulturer, noen helt tilbake fra år 13 000 f.v.t.

Panamahattene

Hvis du noen gang hadde tenkt deg å kjøpe en panamahatt, skal du gjøre det i Cuenca (mot formodning lages de her i Ecuador og ingen andre steder du måtte tro). Her finnes spesialforretninger med stort utvalg, i form, farge og pris. De rimeligste har en pris på 10-15 dollar, men ønsker du kvalitet må du betale en del mer. Hos Barranca på Calle Larga kan du få en omvisning på fabrikken og lære om dette hodeplaggets historie.

Fra Cuenca kan man ta dagsutflukter for å bli kjent med naturherlighetene i regionen. Inkaruinene i Ingapirca er heller ikke lenger enn en to timers busstur unna.

Det er flyforbindelser til Guayaquil og Quito. Et rimelig og interessant alternativ er bussturen fra Guayaquil hvor man kan beundre det fantastiske landskapet underveis mens man stiger oppover i fjellene.