Montecristi

Montecristi betyr Kristu Fjell og er et sedvanlig stedsnavn i mange tidligere spanske kolonier. I Ecuador er det en liten by noen mil fra kysten og et kvarters kjøretur fra Manta. Og hvis du besøker Montecristi er det sannsynelig at du gjør det som en dagsutflukt fra Manta.

Byen ble anlagt i 1684. Ettersom Manta var svært utsatt for piratenes herjinger var det flere som ville bosette seg lenger inne i landet. Det er er derfor en gammel by med flere koloniperler.

Bortsett fra dette, er Montecristi, Ecuador, kjent for to ting.

Det ene er den stråhatten som flettes av toquillaplanten. Ellers i verden kalles den for panamahatt. Her er det en «montecristi», noe som er mer riktig hvis navnet skal henvise til hattens opprinnelsessted. Det er hit du skal for å få en hatt til en rimeligere pris enn i turistsjappene i Quito eller Cuenca. De selges særlig ved plassen rundt byens kirke. Alle hattene er håndlagd av mestere i byen eller dens nærhet.Prisen varierer fra 15 dollar til over 1000. Det avhenger av stråenes kvalitet, hvor lang tid som er brukt ved tilvirkelsen og hvorvidt det er brukt kjemiske midler. Og det må sies, man skal være ekspert for å vurdere kvaliteten på en hatt på 20 dollar og en til 200. Hvis man ikke er det, vil man sikkert være fornøyd med tjuedollarshatten. Forøvrig er det godt prutemonn på oppgitt pris.

Det andre er at Montecristi er Eloy Alfaros fødeby. Han er en av de få presidenter som faktisk har sikret seg et godt ettermæle i Ecuadors historie. Og det i sterk kontrast til hans endelikt hvor han ble halt ut av Quitos fengsel og lynsjet, hvorved liket ble slept gjennom gatene til parken El Ejido og brent. Vel, faktisk er det noe kristusaktig over dette. Hans meritter er at han som anfører av den liberale revolusjonen i 1895 feide bort en del gammelt tankegods (men som fortsatt ikke innebar noe ordentlig demokrati) og fullføringen av den etterlengtede jernbaneforbindelsen mellom Quito og Guayaquil (som satte den ecuadorianske staten i gjeldsproblemer som vedvarte til langt ut på 1930-tallet).

Eloy Alaro tilhørte en handelsfamilie som hadde slått seg opp på, ikke tilfeldig, eksport av stråhatter. Fra Montecristi organiserte han de liberale styrker mot de konservative godseierne i fjellområdene. Dette har byens turistmyndigheter visst å utnytte. Ved hjelp av litt statlige kroner har de opprettet Ciudad Alfaro, et museumkompleks i åskanten bak kirken. Her er et museum over Alfaros liv og kamp, et mausoleum til hans ære og et bygg hvor det selges suvenirer og kunsthåndverk (særlig hatter). Det er gratis inngang til museene. Det er anlagt en forseggjort sikksakkvei ned til byens kirke og sentrum man kan svinge seg etterpå. Det er små temaparker på de 5 platåene man tilbakelegger. I skrivende stund gjenstår det litt før de blir presentable for turistene.

En taxi fra Manta til Montechristi koster mellom 6 og 8 dollar. Det mest praktiske er å bli satt av ved turistkomplekset Ciudad Alfaro. Det er selvfølgelig også mulig å ta buss.