Quilotoa – en vulkansk innsjø i Ecuador

Quilotoa (uttales «kilåtåa») er en innsjø som har dannet seg i et vulkansk krater på 4 000 meters høyde i Ecuador.

Quilotoa er et spektakulært syn. Dette er du må få med deg når du først er i Ecuador. Det går fint å komme seg til Quilotoa med en dagstur fra Quito (2-3 timers kjøring). Vi anbefaler likevel å ta et par dager for å få med seg alt. Og for ikke å stresse for mye.

Dette kan du gjøre i Quilotoa

  • Ta fantastiske bilder med krateret og innsjøen som bakgrunn
  • Gå ned til innsjøen fra kanten av krateret
  • Gå rundt hele krateret
  • Padle kajakk i innsjøen
  • Oppsøk også utsiktspunktet Shalala et par kilometer unna
  • Se og kjøpe lokal brukskunst i landsbyen ved krateret
  • Nyte lokale spesialiteter på restaurantene

Turen ned til Quilotoa-innsjøen

Det er denne turen de fleste tar. Du begynner med å ta noen oversiktsbilder kraterets kant før du tar fatt på nedstigningen. Det beregnes 40 minutter å komme seg ned, og bortimot to timer å komme seg opp igjen. Vi befinner oss tross alt på 4000 meters høyde.

Denne turen er likevel ingen stor utfordring for de som ikke har noen spesielle helsemessige problemer. Men du bør nok ha akklimatisert deg på Quito-høyde noen dager før du drar til Quilotoa.

Hvis oppstigningen ikke frister nevneverdig, kan du ta turen med muldyr tilbake til toppen.

Mulldyrdriverske på vei nedover for å hente flere slitne turister

Ved bredden av innsjøen er det fasiliteter som toaletter og salg av vann.

Vi anbefaler å ta en kajakktur når du først har kommet deg ned. Hvor mange av vennene dine har padlet i kajakk 3 500 meter over havet?

Kajakkene leies ut på timesbasis med redningsvest inkludert, og du behøver ikke være videre sjøsterk for å ha glede av dette.

Turen rundt Quilotoas krater

Den andre turmuligheten er å gå hele veien rundt krateret. Det er likeledes en utrolig opplevelse å skue ned på den praktfulle innsjøen fra forskjellige vinkler.

Denne turen er noe mer krevende, men likevel fullt overkommelig. Normalt beregnes det 6 timer.

Her kan du ha utbytte av å ta turen med guide.

På en tur langs kraterets omkrets kan du beundre Quilotoa fra forskjellige vinkler

Gå «The Quilotoa-loop»

For deg som ikke får gått nok, kan dy ta en 2-5 dagers tur i området mellom nærliggende landsbyer. Den kan legges opp slik at man hver dag ankommer en ny landsby med overnattingsmuligheter.

Naturopplevelsene i dette området er mildt sagt spektakulære, så det er ikke noe å nøle etter med riktige klær og godt fottøy.

Mat og drikke i Quilotoa

Etter en god økt med flotte opplevelser og minnekortet fullt, er det ikke noe som slår et godt måltid.

Ved restaurantene og hotellene serveres det tradisjonell og kortreist mat. På veien til Quilotoa har du ganske sikkert passert en eller flere saueflokker. Her kan du få et gjensyn med dem på tallerkenen.

Lokalkjent lam på tallerkenen. Akkompagnert med maiskolbe, salat og ost. Belgfrukten til venstre kalles «haba», Norsk navn er ukjent.

Ellers domineres menyene av fjellørreten, og noen steder finner vi nasjonalretten cuy – grillet marsvin. Oppdrett av marsvin som matforråd har lange tradisjoner i Andesfjellene, og utøves den dag i dag i Quilotoas omegn.

Hvis det ikke avstedkommer traumer, anbefales det å prøve cuy – grillet marsvin – i løpet av Ecuadorturen. Sammen med peanøttsausen utgjør den en både god og næringsrik tallerken,

Men du skal ikke fortvile om du heller vil ha pizza. Med turister fra mange land, kommer også det internasjonale kjøkken. Således er det mange pizzeriaer. Det er også et par steder som tilbyr meksikansk mat.

Du kan også lese mer Ecuadorians cuisine her.

Kultur og shopping

Det er både gallerier og butikker ved Quilotoa som selger klær i llama-ull og lokalt kunsthåndverk. Områdets spesialitet er maskene som brukes ved ulike feiringer.

Disse suvenirene kan også handles på veien. Antakelig til enda lavere priser.

Overnatting i Quilotoa

Selv om det tilbys dagsturer fra Quito til Quilotoa, vil vi anbefale en eller to netter.

Dersom du ønsker å ta begge turene, den rundt krateret og den ned til innsjøen, bør du hvile ut mellom øktene.

Dessuten er dette et sted du kan innånde den ecuadorianske stemningen og livet i Andesfjellene på en ganske annen måte enn du kan i storbyen Quito.

I Quilotoa er det flere sjarmerende hoteller og andre overnattingssteder. Du kan også velge overnatting i en av de nærliggende småstedene.

Overnattingsforslag: Hostal Alpaca Quilotoa

Hostal Alpaca ligger i landsbyen ved krateret, og er i gangavstand til stien som fører ned til innsjøens bredd.

Det er i høyeste grad rustikt med gode gammeldags vedfyring både i rommene og i fellesområdet i restauranten. Personalet fyrer opp i ovnen for deg før du legger deg hvis du ønsker det. Men nå er dynene så tykke at det nok ikke er alle som finner det nødvendig.

For nordmenn gir det hele en real «hyttefølelse». Rommene har ikke tv, men det er wifi som når alle rommene. Signalene er imidlertid best i fellesområdet ved restauranten.

En liten attraksjon er pingpong-bordet, for den som ønsker å gjøre noe annet enn det som er vanlig på et hotell.

Det er vanlig at frokost og middag er inkludert ved overnatting. Maten blir tilberedt i hotellets egen restaurant, og holder god standard sammenliknet med de andre restaurantene i området.

Et pluss er at det er mulig å bestille vin til maten. Det generelle tipset er ellers at vinelskere bør kjøpe med seg ei flaske når de beveger seg et lite stykke utenfor allfarvei i Ecuador.

Andre populære hoteller ved Quilotoa er Hostal Chikirawa og Maritas House Hostal. Det er også en rekke enklere overnattingssteder. Det er generelt god kapasitet, og det er ikke vanskelig å finne et sted å sove med mindre du velger å komme i en at de store utfartshelgene.

Ta med til Quilotoa

Husk at Quilotoa ligger vesentlig høyere enn Quito. Sola er sterkere og det er kjøligere, spesielt om nettene.

Ta derfor med klær som holder kulda ute, hodeplagg som beskyttelse mot sola og rikelig med solkrem.

Slik kommer du til Quilotoa

Det enkleste er å bestille en full pakke fra Quito, enten en dagstur eller for et par dager med overnatting.

Du kommer dit også med vanlig rutebuss. Da må du bytte i Latacunga.

Det siste alternativet er dersom du disponerer egen bil. Det går relativt greit med en GPS. Det er ikke altfor mange veivalg underveis. Du må bare passe på å ta av fra den panamerikanske riksveien like før Latacunga.

Du kan bestille Quilotoa-turen din hos oss, eller direkte fra Viva Ecuador Tour Operator. Du får også Quilotoa inkludert i Vivaecuadors 6-dagers Andes tur.