Andesfjellene – Highway to Heaven

Andesfjellene skjærer gjennom Ecuador og de andre landene som ligger langs Stillehavskysten i det sørlige Amerika. Her er det et yrende folkeliv på 2 800 meters høyde, spor av flere tusen år gamle kulturer, mytiske fjelltopper med magiske egenskaper og ikke minst fantastiske landskap som gjør turen til et minne for livet.

Andesfjellene i Ecuador. Her Cotopaxi.
Vulkanen sett fra Nasjonalparken Cotopaxi

Den enkleste måten å reise gjennom Ecuador er også å ta ruta mellom fjellene. Hvis du entrer grenseovergangen fra Ipiales i Colombia, kan du ta hele veien sørover fra Tulcan i nord og følge platået sørover. På veien får kjører du forbi mange av de største byene i landet, inkludert hovedstaden Quito. Men ikke minst får du se eventyrlige fjelltopper og dalføre. Her vil vi presentere noe av det du kan oppleve dersom du er glad i fjell.

Pichincha -ruvende over Ecuadors hovedstad

Det begynner allerede fra du lander i Quito. Byen er omringet av vulkanske fjelltopper til alle sider. Men aller nærmest, hvis du nærmest ser rett opp, ligger Pichincha.

Pichincha er egentlig to topper, Rucu Pichincha og Guagua (Baby) Pichincha. Begge er inaktive vulkaner.

Quito ligger på en høyde på 2850 meter over havet, så det er greit med noen dager med roligere aktiviteter før du beveger deg ytterligere opp i høyden.

Men den greieste måten å komme seg fortest mulig opp, er å ta taubanen El TeleferiQue. Den bringer deg på blunk opp på 4 000 meters høyde, og til en spektakulær utsikt over byen. Her er det mulig å spasere litt, ta en kopp kaffe og venne seg til høyden.

Du kan også ta turen videre inn i fjellheimen med en guide. Vil du helt fram til Rucu Pichincha, er det en tur på fire timer, og fire timer tilbake.

Du kan også ta Guagua Pichincha på en dagstur. Da må du ordne bilskyss opp til LLoa, fra det sørlige Quito, og gå videre derfra.

Cotopaxi – vulkanen og nasjonalparken

På en klar dag ser du den fra Quito, den symmetriske stratovulkanen med den snødekte toppen. Cotopaxi er et vakkert syn fra avstand, og ikke desto mindre imponerende jo nærmere du kommer.

En dagstur inn i nasjonalparken kan du ta i egen bil, eller på tur med en erfaren guide.

Da kommer du gjerne til den høytliggende innsjøen —–. Den befinner seg på en høyde av…. Det er godt med vind og lave temperaturer der, så forhåpentligvis har du kledd deg godt. En tur langs stien rundt innsjøen tar omtrent en halv time.

For de som vil høyere opp, er det mulig å arrangere en tur opptil vulkanens topp. Det er jo ekstra stas å befinne seg i snøen like ved ekvator. Oppstigningen regnes ikke som teknisk vanskelig, men det er tynn luft og mye vind.

Quilotoa – innsjøens i vulkanens krater

Fremdeles i en avstand som er overkommelig for en dagstur fra Quito, befinner den utslukkede vulkanen Quilotoa seg. Etter at den pensjonert seg har krateret gjennom århundrene gradvis fylt seg med vann.

I dag har innsjøen en diameter på 3 kilometer. Det turkise vannet får et særlig gjenskinn når solen står høyest på himmelen.

En tur helt opp til kanten er et spektakulært syn. Turen videre kan være langs kraterets omkrets. Derfra kan man skue utover sjøen i flere vinkler. Beregnet tid er fem timer.

Du kan også ta nedstigningen til Quilotoas bredd. Derfra er det mulig å leie båt eller kajakk.

Oppstigningen er ganske så bratt. Det er derfor egen muldyr-service for de som ikke har de fysiske forutsetningene til å foreta den.

Pululahua – nærmest midten av verden

En annen vulkan som har takk kvelden er Pululahua. Men i dets krater har det ikke samlet seg vann. Derimot har et dannet seg et bærekraftig jordbruk i bunnen. En tur opp er et eget skue. Dernest er området rundt kjent for et eget plante- og dyre liv som har utviklet seg rundt det næringsrike vulkanske materialet.

Det er flere turalternativer i området, men de fleste tar Pululahua som en liten avstikker på veien til Mitad del mundo.

Chimborazo – verdens høyeste fjell

Det er det faktisk hvis man regner fra jordens midtpunkt, og ikke fra havoverflaten. Jordkloden er nemlig ikke kuleformet. Den er tykkest akkurat rundt ekvator. Derfor kan man med berettigelse kalle det verdens høyeste. Med 6384415,98 meter målt fra jordens indre, slår Chimborazo faktisk Mount Everest med et par kilometer.

Men med en beliggenhet på 6 203 meter over havet hevder det seg godt på den andre måten å regne på også.

Mange er de turene du kan gjøre på og rundt Chimborazo, med den tilhørende utsikten og innsikt i lokal flora og fauna.

Chimborazo troner over byen Riobamba, som er et naturlig utgangspunkt. Byen har mange ganger fått lide da vulkanen faktisk var aktiv. Fra Riobamba er det også mulig å skrive seg på en tur med togruten Nariz del diablo (Djevel-nesen), en av verdens bratteste.

På fjelltur i Ecuador

Andesfjellene i Ecuador er et av de beste stedene i verden for frisk luft, god mosjon og fantastiske naturopplevelser. Sjekk ut turmulighetene i Ecuadoriansk Andes her.