Loja

La Ciudad de Loja

Sør i Ecuador, ikke langt fra grensen til Peru, fremdeles 2060 meter oppe i Andesfjellene, finner du denne perlen. Loja med sine 172.000
sjeler er fortsatt en by å regne med, men en adskillig roligere plass enn storbyene Quito og Guayaquil. Her kan du senke skuldrene når du foretar uttak i minibanken. På den landsomfattende statistikken over kriminalitet i Ecuador, er Lojas søyle ikke synlig med det blotte øye.

Bestill overnatting i Loja.

Man får et behagelig inntrykk av byen fra man kjører inn den ikoniske byporten, som også inneholder et museum. Så blir man møtt av en tolkning i jern forestillende Don Quijote og Sancho Panza. Cervantes beretning om dette komiske paret utgjorde begynnelsen på den spanskspråklige –eller mer korrekt kastelanske– litteraturen, samt innføringen av romanen som egen sjanger. Deretter kommer en vegg dekket med Simon Bolivars portrett, søramerikas befrier, i glade farger.

Inne i byen er det særlig de godt vedlikeholdte parkene, fremfor alle Parque Jipiro. Denne omkranser en liten innsjø og har baner for utøvelse  av sportslige aktiviteter, et observatorium og miniatyrmodeller av byer rundt om i verden.

På utsiktspunktet ”El Pedestal” kan du hilse på statuen som er døpt ”den sorte jomfuen”. Hun kalles ikke så fordi hun er spesielt ond. Betegnelsen refererer til at hun er støpt i sort bronsje.

Du forlater ikke Loja uten å ha prøvd det lokale kjøkkens spesialiteter. ”Repe” er en meget næringsrik suppe basert på grønne bananer, poteter, melk og silantro. Og den smaker godt!

Loja er det naturlige utgangspunkt for videre ferd til nasjonalparken Podocarpus, pilgrimskirken El Cisne (Svanen) og det mytiske Vilcabamba hvor enkelte nordamerikanere mener å ha funnet ungdomskilden, grunnet innbyggernes høye alder.

 

Les også

På lojansk restaurant i Quito