Tena – En varm by i det ecuadorianske Amazonas

Tena er hovedstaden i provinsen Napo i Ecuador. Provinsen deler navn med elven som beveger seg gjennom Ecuadors regnskog og videre inn i Peru, der den forenes med det mektige Amazonasvassdraget. Den befinner seg 3 og en halv times kjøretur fra Quito.

Byen er en opplevelse i seg selv, men også et godt utgangspunkt for en rekke spennende utflukter til steder som den blå lagune, til urfolksfellesskap og elveturer ved Misahuali, den zoologiske hagen i Akra og ikke minst; grottene i Jumandi.

Byen Tena

Tena ble grunnlagt av jesuitteneble grunnlagt så tidlig som i 1560 Den kalles også jungelens ambassade, antakelig på grunn av handelen med de mange stammene som lever inne i skogen. Etter oppholdet i høylandet merker man godt den fyldige og fuktige luften. Men kvelende varmt blir det aldri så lenge man får brisen fra elva.

For å få en liten smakebit på Amazonas mens man fremdeles er i byen kan man ta en tur over broen til Parque Amazonica, ei øy i elva Tena med ca 27 hektar «miniregnskog». Følg stien og du vil oppdage planter og dyr hjemmehørende i i de dype og fuktige skogene.

En lokalitet langt inne i en av jordklodens tetteste skoger byr selvfølgelig på fantastiske og mangfoldige naturopplevelser. På godværsdager blir mange turister overrasket når de ser vulkanen Sumaco ruve 50 kilometer nord for byen.

En bytur vil uvilkårlig ta utgangspunkt i elvepromenaden. Tena-elven er en av av mange som samler opp alt vannet som sildrer ned fra Andesfjellene årlig, og som etterhvert forener seg i enorme vassdrag som Amazonaselven.

Langs denne befinner det seg interessante utsiktspunkter, utsiktstårn og gode spisesteder. På kveldstid er det en helt spesiell belysning av området.

Hovedgaten som svinger seg opp fra elven utgjør et pulserende forretningsliv med brede fortau og en rekke spennende spisesteder og butikker.

En stor rekatanguær park er anlagt der det tidligere var flyplass. Den kalles Parque Tena, men går også under navnet Parque Lineal på grunn av sin gemometriske form. Her er det mulighet for å løpe, bedrive sport og lekeapparater for barna.

De mystiske grottene i jumandi

Et eventyr må du unne deg når du er på ferie. 

Et besøk i grottene i Jumandi er et slikt eventyr. De er slett ikke langt fra Tena.

Ledsaget av erfarne, innfødte guider blir du geleidet inn i hulene, der den underjordiske elven munner ut. Lange gummistøvler leies ut på stedet, og du må bør regne med å bli våt.

Temperaturen på vannet er på den annen side upåklagelig, det er aldri faretruende dypt og strømmen er ikke så sterk. Hodelykter deles ut før ferden begynner. Støvlene suger seg godt fast til grunnen slik at du ikke sklir. Turen anbefales dog ikke til barn under 8 år, eldre eller andre med bevegelsesvansker. 

Denne spennende eksepdisjonen tar mellom 45 minutter og en time, litt avhengig av hvor fort deltakerne i gruppen beveger seg framover.

Underveis lærer vi litt om forskjellen på stalakitter og stalagmitter (pass på hodet). Høydepunktet for mange er dukkerten i den underjordiske fossen.

Grottene bærer navnet til en høvding av Quijos-folket. Den store krigeren Jumandi var kjent for sin intense motstandskamp mot spanjolene som trengte inn vestfra. Noe beretninger går på at høvdingen og hans krigere skjulte seg akkurat i disse grottene, og andre på at det var et et gjemmested for stammens kvinner og barn.

 

Misahuali- der regnskogen begynner

Misahuali ligger 16 kilometer fra Tena. Ved ankomst til denne lille landsbyen ved Misahuali-elven er det en liten park hvor små apekatter beveger seg fritt, og hilser turistene på sin egen måte. De kan være at de napper til seg hatter eller andre løse gjenstander de har på seg, så det er lurt å være litt oppmerksom.

Ellers er de lekne og fotogene, og kan gjerne klatre opp på skuldrene dine hvis det tilbys en godbit.

Fra elvebredden er det flere turtilbud med kano. Den kan bare gå elvelangs, til et lokalt museum eller besøke en av de lokale kichwa-stammene.

Hos kichwaene kan du få en innføring i de lokale tradisjonene, med dans, jakt og få klatre opp på den hellige steinen og bli fylt av dens energi.

«Den blå lagune»

Langs elvene er det flere steder anlagt naturlige badeplasser. Der det er krumninger som gjør at strømmen ikke er altfor sterk, er det også populært å bade.

En av de mest profilerte er “La laguna azul”, eller “den blå lagune”. 

Her er det et anlegg med restauranter, toaletter og flere tilgjengelige badeplasser. Anlegget drives av et urfolkssamfunn, som da også får glede av inntektene fra turistene som ankommer stedet.

Dyreparken i Acra

Hvis du vil se en ansamling av alle de vanligste eller mest interessante dyreartene i Amazonas, er dyreparken i Akra kanskje det stedet du bør besøke. 

Denne zoologiske hagen ligger cirka en halvtimes kjøretur fra Tena, og miljøet er autentisk amazonisk. Her er ulike typer skøyeraktige apekatter, papegøyer som kan snakke, kjempeskilpadder, pumaer og andre kattedyr og et stort akvarium.

Jungelekspedisjoner, rafting og besøk hos urfolkene i Amazonas

Den lekne og opplevelseslystne har mange tilbud i Tena. Rappelering i vannfallene, gullvasking og kajakkkurs er noen av mulighetene.  Flere av de lokale stammene har gått sammen om å skreddersy opplevelsespakker for turister.  Disse er mye mer  spennende enn en hvilken som helst lærebok i antropologi.

Videre turer inn i regnskogen kan organiseres.

Tur til Ecuador?

Hør med Viva Ecuador Tour Operator om de kan legge inn Tena eller et besøk i regnskogene på din Ecuador-reise.