Kyst og strandliv i Ecuador

Den avkjølende Humboldt-strømmen sveiper gjennom Ecuadors havområder, og gjør det levelig for de som bor ved kysten og for turistene som besøker dem. Det er langt fra så kvelende varmt som man kanskje ville forvente like ved Ekvator. Her kan du lese mer om de mest populære strendene i Ecuador og de nærliggende tettstedene du kan besøke.

La playa negra – den sorte stranda i Mompiche

De mange strendene har mye besøk av lokale i helger og fridager, og et permanent tilsig av utenlandske turister året rundt. De langstrakte sandbankene ved byene Salinas, Manta og Esmeraldas er populære blant familier og andre som ønsker gode hoteller og mye tilrettelegging. De mer eventyrlystne eller surfere sverger til mindre steder som Montanita. Canoa eller Mompiche.

Salinas y Ruta del sol

Strendene langs det sørlige Ecuador ligger tett. Vannet er grunt og svært populært for barnefamilier.

Salinas er det mest nærliggende for beboerne i storbyen Guayaquil, og dens besøkende som kunne tenkte seg en tur på stranda som en avveksling. Det er derfor rikt utstyrt med hoteller, hosteler og kortidsutleie av leiligheter. Med unntak av de store masseutfluktene i forbindelse med nyttårsaften og karneval, er det kurant å finne overnatting selv uten forhåndsbestilling.

Puerto Lopez

Den lett tilgjengelige bystranda befinner seg i langs strandpromenaden El Malecon, hvor det også er en rekke hoteller. Et nærliggende alternativ Chipipe, som også er i gangavstand fra sentrum.

For de som liker litt mindre urbane strender kan man ta veien videre nordover til Ballenita, Olon eller Puerto Lopez. Fra Puerto Lopez er det også mulighet å ta ut med båt på hvalsafari. Sesongen for dette er helst i september.

Manta og Canoa

Et annet populært sted å nyte ekvatoriale solstråler er Manta. Til denne kystbyen er det flyforbindelse blant annet fra Quito.

I motsetning til Salinas som hovedsakelig livnærer seg på turisme, er Manta en vital by med med fokus på fiskerier og med en av Ecuadors viktigste havner.

Der er derfor også andre ting enn badeliv å beskjeftige seg med når en først er i byen.

Hvis du har tenkt å kjøpe med deg noe hjem, kan det anbefales små figurer eller skulpturer som er skåret ut av det hvite og hårdføre tagua-materialet. Da får du med noe som er unikt for Ecuador.

Det er også Panamahatten. Denne stråhatten som bærer et annet lands navn, er nemlig noe av det mest ecuadorianske som finnes. Plantene av hvilke de fine stråene flettes til et svært anvendelig hodeplagg for tropisk klima, vokser nemlig bare her. Svaret på hvorfor den likevel kalles Panamahatt, finnes et annet sted på disse sider.

Og der de er aller best på å lage Panamahatter, er i Montecristi. Oppsøker du denne Panamahattens vugge, kan du også se Ciuadad Alfaro, et historisk minnesmerke over en av landets mest berømte presidenter, Eloy Alfaro.

Utenfor Manta er det mer fredfylte strender som også er verdt å se. Den vesle byen Canoa huser også mange hoteller og andre overnattingssteder for turister. Med storslagne bølger er det mange muligheter for den som bringer med eget brett. Eller bare leier et.

Montanita

For de som vil ha liv, er det Montanita som gjelder. Dette er stedet som aldri sover, Det er i tilfelle bare tidlig om morgenen. Dette er stedet ungdommer på lavbudsjett sveiper innom og finner likesinnede fra hele verden.

På dagtid kan du dyrke surfebølgene, før du etter en dusj fortsetter du med å svinge på de mange barene og utestedene. Mange reisende har stoppet sinn ferd i Montanita, og tilbyr sine hjemlands spesialiteter i kafeer, konditorier, restauranter og barer.

Det er med andre ord ikke det ideelle for barnefamilier, men de kan nok tåle å svippe innom på dagtid for å nyte en helt spesiell lunsj.

Esmeraldas, Atacames og Mompiche

Den nordlige kystprovinsens Esmeraldas byr på en av Stillehavets fineste strandlinjer. Atacames som befinner seg her er svært populært blant Quitenerne. Dette er som regel den korteste veien for dem når de vil bade i sjøen. Det er cirka fem timers kjøretur med bil, men det kan kuttes ned ved å ta flyet til byen Esmeraldas.

Ellers er Atacames alltid forberedt på å ta imot badegjester. Det er ikke så sesongavhengig som lenger sør, og har derfor jevnt med sol i alle årstider. Det lange strekket inkluderer både familievennlige stykker, og områder med liv og natteliv. Som nevnt er det mange fra fjellandet som ynder å ta helgen i Atacames.

Den som vil se noe litt utenfor allfarvei, bør likevel dra noen mil lenger sørover til Mompiche. Her er det få store hoteller, og den har beholdt idyllen som den fiskerlandsbyen den vel fortsatt er.

Men surfemulighetene er gode, med egen surfeskole og det som hører til. Det er også her vi finner den karakteristiske Playa Negra, den svarte stranda. Et høyt innhold av jern og andre mineraler i sanda har nemlig gitt den dette navnet.

Andre utflukter kan foretas med båter til den lokale mangroveskogen eller til en av de få jungelområdene som finnes på kystsiden av Andesfjellene.

Glem ikke Galapagos

De som uansett skal til Galapagos, har selvfølgelig rike bademuligheter. Dert gjelder både i havet rett fra båten, eller fra de finkornete sandstrendene. Les mer om Galapagos på denne siden.