Encebollado fra Ecuador – verdens beste fiskesuppe?

Encebollado fra Ecuador ble nylig kåret til verdens nest beste fiskesuppe på av det kulinariske nettstedet Taste Atlas. Det har ikke gått upåktet an i ecuadorianske medier som formidler den glade nyheten på alle forsider – på nett og på trykk. Men hva er egentlig encebollado, og hvor kan vi få spise den? Det får du vite her,

Hva er encebollado?

Encebollado er en suppe med fersk tunfisk, kassaverot (yuca) og løk (cebolla) som hovedingredienser. Ytterligere smakstilsetting skjer med en dressing som kan bestå av løn. tomater. pepper og koriander. Vanlig tilbehør til encebollado er bananchips, men du kan også tilbys brød, ris eller popcon i en skål ved siden av.

Den serveres overalt i Ecuador, men antakelig mest i kystprovinsene Guayas, Manta og Esmeraldas,

Til tross for topplasseringen blant de rutinerte smakdommerne på Taste Atlas, behøver du ikke gå på noen dyr eller fin restaurant for å få en tiltrengt bolle med encebollado. Den serveres der hvor det ellers serveres mat fra havet. Tallrike er også de serveringsstedene som fullt og helt spesialiserer seg på denne retten.

Antakelig er det hit du bør gå for å yte tallerkenen rettferdighet. Det er her de kan lage den, og hvor de risikerer å miste kunder hvis de ikke leverer. Dersom encebollado framstår en parantes på menyen, risikerer du å få en utvannet versjon – tunfisk og løk i et raskt oppkok.

Encebollado kurerer hangover

Folk i Ecuador er fast overbevist over at encebollado er den beste medisinen mot fyllesyke – også kalt resaca eller chuchaqui.

De er derfor gjerne på formiddagen under og etter fuktige helgere det er tettest med folk rundt et bord med encebollas. Om det er unge fesløver eller erfarne karrierefolk som blåser ut i helgene, spiller ingen rolle. Her er alle like mens encebolladoen jager alkholens demoner på flukt.

Akkurat hva det er i encebollado som gjør den spesielt egnet for rehabilitering etter en fuktig kveld, er ikke så klart. Men det et varmt og mettende måltid som uansett ville gjort godt for underskuddet av nærinsstoffer. Samtidig får man i seg væske.

Encebolladoens historie

Det er ikke alltid like lettt å si hvor en matrett egentlig kommer fra og hvor den først oppsto. Normalt er det noe som skjer litt etter litt.

Man er imidlertid ganske sikker på at det var fiskere i Guayaquil som først begynte med encebollado. Det var en hverdagsrett hvor man tok det som var lettest tilgjengelig, nemlig fisk, og blandet det med det man hadde for hånden, og gjorde det beste ut av det.

Blandingen var såpass vellykket at encebollado etterhvert ble et fast tilbud på mange av byens spiseteder. Guayaquilere som prøvde lykken andre steder i landet, brakte den med seg og startet sine egne restauranter hvor serverte retten.

Historikeren jenny Estrada (Sabores de mi tierra) drar opprinnelsen helt tilbake til Valdiviakulturen som bodde ved kysten lenge før spanjolenes ankomst. Her påviste hun at det var dokumenert at de kokte fisken i leirkar. Deres etterkommere sørget for å blande inn de øvrige faste ingrediensene.

Det er også skrevet at det ved grunnleggelsen av Guayaquil i 1547 ble servert en særdeles smakfull festmiddag med fisk som basis. – Encebollado?

Encebollado en del av ecudorianeres identitet

Hvis man skal velge en tallerken som skal representere Ecuador, bør det være encebollado. Dens popularitet er stor, den tilbys over hele landet og den er så økonomisk at alle kan ta seg råd til den. Prisen ligger på mellom 3 og 4 dollar for en solid porsjon,

Offisielle kilder utpeker imidlertid grillet marsvin (cuy) som Ecuadors nasjonalrett. Det kan jo være gode grunner også til det. Tradisjonen med å spise marsvin er flere hundre år gammel i Andesfjellene. Dessuten er det gøy å se europeere som rynker på nesen av at man spiser et dyr det er vanlig å holde som kjæledyr hjemme hos dem. Det som taler mot er at cuy er forholdsvis dyrt, og det ikke representerer kystbefolkningen i like stor grad.

Cebiche (eller ceviche) kunne også vært et alternativ. Den er imidlertid også dyrere og dermed ikke like folkelig som encebollado. Dessuten er den allerede okkupert som nasjonalrett i nabolandet Peru.

Så sant denne nettsiden får ha et od med i laget er det altså encebollado som fremfor noe annet representerer Ecuador.

Avisen Extra er ikke i tvil. Det er encebollado som representerer ecuadorianernes identitet framfor noe annet. Her er oppgjøret mellom Ecuador og Kuwait i fotball-VM illustrert som en duell mellom encebollado og shawarma (kjent i Norge som rullekebab).

Oppskrift på encebollado

Du trenger:

 • 1 kilo fersk tunfisk
 • 1/2 kilo kassave
 • 2 spiseskjeer olje
 • 2 hakkede tomater
 • 1/2 hakket løk
 • en teskje chilipulver (ikke så fryktelig sterk) eller pepper
 • 2 teskjeer malt spisskummen
 • 8 kopper vann
 • 5 grener med silantro
 • salt etter ønske

Dette må du gjøre:

 1. Varm opp løk, tomat, spisskummen, chili og salt
 2. Tilsett vann og silantro
 3. Når vannet koker; tilsett tunfisken. La det koke i omtrent 15 minutter, eller til tunfisken er klar.
 4. Sil ut kraften. Den skal brukes til å koke kasseveroten
 5. Del opp tunfisken i biter, som skal tilsettes senere
 6. Kok opp kraften med kassave. Kok inntil den er myk.
 7. ta ut kassaveroten og del den i mindre biter
 8. Putt alt tilbake i gryta og varm opp
 9. Kuttet løk og tomat strøs oppå den ferdige bollen med encebollado før servering.

Oppskriften er hentet fra nettsiden Recetas de Laylita.

Les mer om hva man spiser i Ecuador her.