Å spise i Ecuador er en mangfoldig opplevelse. Hvis man ønsker det.

Da dette lille landet huser flere klimatiske soner, er det tilgang på produkter fra både kalde og varme områder. Ris er like vanlig som poteter. Epler og pærer selges side ved side med tropiske frukter som ananas, bananer og appelsiner. Dertil kommer et stort antall spiselige vekster og frukter med navn som knapt er oversatt til norsk.

Det er forskjell på kostholdet ved kysten og oppe i fjellene. De førstnevnte tar i stor grad for seg av Stillehavets goder. Sjømat befinner seg ofte på middagsbordet. En av de vanligste rettene som blir servert på restaurantene er encebollada. Dette er en fyldig suppelapskaus bestående av biter med tunfisk, yuka og løk. Denne ledsages gjerne med en bit brød eller en pose bananchips. Beslektet med denne er ceviche, men i stedet for tunfisk har man fylt tallerkenene med reker eller skjell og rikelig med lime. Dette gjør retten ganske syrlig. Ellers løper man mann av huse i kystbyen Guayaquil hver gang krabbesesongen innledes.

I høylandet er det ikke så ofte det serveres godbiter fra havet, men en og annen ferskvannsfisk dukker av og til opp på menyen. Nasjonalretten er cuy -helstekt marsvin.. Dette er en tradisjon som skriver seg tilbake til førkolonial tid. I skrinne fjellområder ble disse dyrene alet opp som føde. I dag må man gjerne litt ut på landet for å smake denne delikatessen.

Forskjellige typer bananer inngår i mange retter. Og de er tilberedt på et utall forskjellig måter det ikke er rom for å gå inn på her. Det får vi ta i en egen artikkel. (Faktisk burde man opprette egen nettside utelukkende om bananer i Ecuador).

Vi må heller ikke glemme at verdens beste mango dyrkes i Ecuador. Når mangoen er moden danser folket i gatene.

Dagens måltider er desayuno (frokost), almuerzo (lunsj) og merienda (middag). En standard frokost kan være en bit lyst brød og stekte egg. Som tilbehør kan du få en kopp nescafe eller melk og ferskpresset juice. For en kopp ordentlig kaffe må du på en av kaffebarene som oftest befinner seg på kjøpesentrene. Lunsjtid er mellom 12 og 14. Her er det anledning til, slik ecuadorianere gjør flest, å velge dagens meny på en av de tallrike lunsjrestaurantene. Prisen varierer fra USD 1,50 til 3,00. Serveringen inkluderer en tallerken suppe, en hovedrett og et glass saft. Dette er enkel husmannskost sammensatt av rimelige råvarer, men ikke desto mindre mettende. Middagen som folk tilbereder hjemme hos seg selv og er en lettere variasjon over lunsjen.

For budsjettreisende gjør jeg oppmerksom på mengden av kinesiske restauranter, «Chifa’s», som befinner seg i Ecuador. Her kan du velge retter til priser mellom USD 2.00 og USD 5,00. Nå er den kinesiske maten i Ecuador svært forskjellig fra den kinesiske maten i Norge. Jeg har aldri vært i Kina selv, så kan jeg ikke bedømme hvilken som er nærmest den autentiske. Det vanligste retten er «Chilufan», en blanding av ris, kylling og svinekjøtt, av og til også med reker. Men soyasausen hører med.

For de som helst vil ha mat de er vant til, finnes nok av internasjonale hamburgerrestauranter i sentrale strøk. Pizza er det også mulig å få tak i. Et knippe med italienske restauranter serverer pasta, og man kan også velge meksikansk eller indisk. Men jeg synes man burde få med seg stemningen på ei lokal lunsj-sjappe. Dette er litt av det det å reise dreier seg om. Det er som regel bra standard på hygienen slike steder, og for sikkerhets skyld kan man droppe grønnsakene hvis de ikke er tilberedt.

Fortsatt sulten? Les mer her.