Mat i Ecuador

God mat fra Ecuador

Å spise i Ecuador er en mangfoldig opplevelse. Hvis man ønsker å prøve noe nytt. Mat i Ecuador er nemlig et spennende bekjentskap.

Da dette lille landet huser flere klimatiske soner, er det tilgang på produkter fra både kalde og varme områder. Ris er like vanlig som poteter. Epler og pærer selges side ved side med tropiske frukter som ananas, bananer og appelsiner. Dertil kommer et stort antall spiselige vekster og frukter med navn som knapt er oversatt til norsk.

Det er forskjell på kostholdet ved kysten og oppe i fjellene. De førstnevnte tar i stor grad for seg av Stillehavets goder. Sjømat befinner seg ofte på middagsbordet. I høylandet er det ikke så ofte det serveres godbiter fra havet, men en og annen ferskvannsfisk dukker av og til opp på menyen. Derimot har de sine andre spesialiteter.

Populære retter du må prøve i Ecuador

Det som regnes som selve nasjonalretten er cuy -helstekt marsvin. Dette er en tradisjon som skriver seg tilbake til førkolonial tid. I skrinne fjellområder ble disse dyrene alet opp som føde. I dag må man gjerne litt ut på landet for å smake denne delikatessen.

Marsvin er hvitt kjøtt, og betraktes som svært proteinholdig, sunt og nærende. Det er imidlertid ikke så store dyret, så en porsjon på 1/4 marsvin kan bli i minste laget. Det er fullt mulig å bestille et halvt eller et helt dyr på tallerkenen. Vanlig tilbehør er peanøttsaus og poteter. Med dette blir retten ganske mettende uansett.

En av de vanligste rettene som blir servert på restaurantene langs kysten,  er encebollada. Dette er en fyldig suppelapskaus bestående av biter med tunfisk, kassave (yuca) og løk. Denne ledsages gjerne med en bit brød eller en pose bananchips (chifles).

Encebollado kan serveres både til frokost og til lunsj. Blant kjennere regnes den som et av de beste kurene mot fyllesyke.

Beslektet med denne er ceviche, men i stedet for tunfisk har man fylt suppebollen med reker, skjell eller annen sjømat og rikelig med lime. Dette gjør retten ganske syrlig. I motsetning til peruansk ceviche vil sjømaten ikke serveres rå, men gjennomkokes før servering, Det gjør den mer betryggende for mange.

Hornado, en tallerken med svinekjøtt av helstekt gris er populært mange steder i fjellandet. For eksempel i Sangolqui utenfor Quito, som regner seg som mestere akkurat i tilberedningen av hornado, Steder som serverer hornado har gjerne et ferskt grisehode på utstilling, slik at gjestene kan se at det ikke er restene av gårsdagens, eller forrige ukes gris som blir servert.

Hornado blir gjerne servert sammen med lapingachos, eller potetkaker. En variant er fritada, hvor svinekjøttet blir stekt opp etter at grisen er helgrillet.

Bolón er en typisk frokostrett. Det er rett og slett grønne bananer som er most, blandet sammen med ost og noen ganger bacon (chicharrón), og rullet sammen til en kule på størrelse med en tennisball, De serveres varm, gjerne sammen med et speilegg og en kopp kaffe.

Alle fruktene i Ecuador

Forskjellige typer bananer inngår i mange retter. Og de er tilberedt på et utall forskjellig måter det ikke er rom for å gå inn på her. Det får vi ta i en egen artikkel. (Faktisk burde man opprette egen nettside utelukkende om bananer i Ecuador).

Vi må heller ikke glemme at verdens beste mango dyrkes i Ecuador. Når mangoen er moden danser folket i gatene. Hva slags frukt som ellers er populær, avhenger litt av sesongen, Ta deg en tur på det lokale fruktmarkedet og se mangfoldet. I Quito finner du det største markedet i Santa Clara.

Måltidene

Dagens måltider er desayuno (frokost), almuerzo (lunsj) og merienda (middag). En standard frokost kan være en bit lyst brød og stekte egg. Som tilbehør kan du få en kopp nescafe eller melk og ferskpresset juice. For en kopp ordentlig kaffe må du på en av kaffebarene som oftest befinner seg på kjøpesentrene.

Lunsjtid er mellom 12 og 14. Her er det anledning til, slik ecuadorianere gjør flest, å velge dagens meny på en av de tallrike lunsjrestaurantene. Prisen varierer fra USD 1,50 til 3,00. Serveringen inkluderer en tallerken suppe, en hovedrett og et glass saft. Dette er enkel husmannskost sammensatt av rimelige råvarer, men ikke desto mindre mettende. Middagen som folk tilbereder hjemme hos seg selv og er en lettere variasjon over lunsjen.

Billig kinamat

For budsjettreisende gjør vi oppmerksom på mengden av kinesiske restauranter, «Chifa’s», som befinner seg i Ecuador. Her kan du velge retter til priser mellom USD 2.50 og USD 5,00. Nå er den kinesiske maten i Ecuador svært forskjellig fra den kinesiske maten i Norge.  Det vanligste retten er «Chulafan», en blanding av ris, kylling og svinekjøtt, av og til også med reker. Men mest ris .Soyasausen hører selvfølgelig med.

Men du kan nok få chop suey eller vårruller også.

Det internasjonale kjøkkenet er også tilstedeværende

For de som helst vil ha mat de er vant til, finnes nok av internasjonale hamburgerrestauranter i sentrale strøk. Pizza er det også mulig å få tak i. Et knippe med italienske restauranter serverer pasta, og man kan også velge meksikansk eller indisk.

Men få gjerne med deg stemningen på ei lokal lunsj-sjappe. Dette er litt av det det å reise dreier seg om. Det er som regel bra standard på hygienen slike steder, og for sikkerhets skyld kan man droppe grønnsakene hvis de ikke er tilberedt.

Fortsatt sulten? Les mer her.