Mat i Ecuador

Mat i Ecuador

Å spise i Ecuador er en mangfoldig opplevelse. Det er kanskje stedet du bør dra til hvis du ønsker å prøve noe nytt. Mat i Ecuador er nemlig et spennende bekjentskap.

Da dette lille landet huser flere klimatiske soner, er det tilgang på produkter fra både kalde og varme områder. Ris er like vanlig som poteter. Epler og pærer selges side ved side med tropiske frukter som ananas, bananer og appelsiner. Dertil kommer et stort antall spiselige vekster og frukter med navn som knapt er oversatt til norsk.

Det er forskjell på kostholdet ved kysten og oppe i fjellene. De førstnevnte tar i stor grad for seg av Stillehavets goder. Sjømat befinner seg ofte på middagsbordet. I høylandet er det ikke så ofte det serveres godbiter fra havet, men en og annen ferskvannsfisk dukker av og til opp på menyen. Derimot har de sine andre spesialiteter.

Populære retter du må prøve i Ecuador

Det som regnes som selve nasjonalretten er cuy -helstekt marsvin. Tradisjonen med å spise marsvin skriver seg tilbake til førkolonial tid. I skrinne fjellområder ble disse dyrene alet opp som føde. I dag må man gjerne litt ut på landet for å smake denne delikatessen.

På landsbygda hvor den er lett tilgkjengelig  blir den også ofte servert som julemiddag.

God mat fra Ecuador inkluderer også marsvin

Cuy – servert i en restaurant ved Quilotoa

Marsvin har et hvitt kjøtt, og regnes som proteinholdig, sunt og nærende. Det er imidlertid ikke så store dyret, så en porsjon på 1/4 marsvin kan bli i minste laget. Det er fullt mulig å bestille et halvt eller et helt dyr på tallerkenen. Vanlig tilbehør er peanøttsaus og poteter. Med det blir du uansett mett.

En av de vanligste rettene som blir servert på restaurantene langs kysten,  er encebollado. Dette er en fyldig suppelapskaus bestående av biter med tunfisk, kassave (yuca) og løk. Denne ledsages gjerne med brød eller en pose bananchips (chifles). I en kåring på gourmet-nettstedet Taste Atlas ble den faktisk utenvnt til verdens nest beste fiskesuppe.

Encebollado kan serveres både til frokost og til lunsj. Lokalt regnes den som et av de beste kurene mot fyllesyke.

Beslektet med encebollado er ceviche. I stedet for tunfisk er suppebollen fylt med reker, skjell eller annen sjømat og rikelig med lime. Dette gjør retten ganske syrlig. I motsetning til peruansk ceviche vil sjømaten ikke serveres rå i Ecuador, men gjennomkokes før servering, Det gjør den da også litt tryggere.

Hornado, en tallerken med svinekjøtt servert rett fra en helstekt gris er populært mange steder i fjellandet. For eksempel i Sangolqui utenfor Quit. Her regner de seg som mestere akkurat i tilberedningen av hornado, Steder som serverer hornado har ofte et ferskt grisehode på utstilling. Da ser gjestene at det ikke er restene av gårsdagens eller forrige ukes gris som blir servert.

Hornado serveres sammen med lapingachos, eller potetkaker. En variant av hornado er fritada, hvor svinekjøttet blir stekt opp etter at grisen er helgrillet.

Bolón er en typisk frokostrett. Det er rett og slett grønne bananer som er most, blandet sammen med ost og noen ganger bacon (chicharrón), og rullet sammen til en kule på størrelse med en tennisball, Den serveres varm, sammen med et speilegg og en kopp kaffe.

Hva man spiser under høytider i Ecuador

Det er jo slik at spesielle anledninger krever krever spesiell mat.

Påsken i Ecuador ledsages for eksempel av fanesca. Dette er en usedvanlig næringsrik rett, som erstatter alt man eventuelt har forsaket i fasten. Med faste innslag av tunfisk, mais, malte peanøtter, egg og andre særlig protein- og kaloririke ingredienser fyller man dagsbehovet og vel så det. De fleste spisesteder vil ha fanesca på menyen før og under påskefeiringen.

2. november kalles de dødes dag, «dia de los difuntos». Foruten et besøk på kirkegården, inkluderer den tilberedelsen av colada morada og pan de guagua. Det første er en særdeles fruktig drikk med mang ingredienser (alkoholfri) og det andre er en kake som er dekorert som en baby.

colada morada - pan de guagua - Ecuador

Pan de guagua og colada morada. Serveres overalt i oktober og i begynnelsen av november.

Feiringen av Quito-dagene en måned senere ledsages av kanelduft i hovedstaden og langt utover bygrensene. Canelazo er en sterk drikk med blant annet et sterkt innslag av kanel. Den smaker godt, men virkningen kan komme fortere enn man er forberedt på.

Jula karakteriseres derimot ikke med noen særlig meny. Svært mange spiser kalkun på julaften, og andre steder går det i cuy eller svinelår. Men det er altså ikke noen sterke følelser rundt det, slik det er med ribbe og pinnekjøtt i Norge.

Bakeriene selger en julekake som heter rosca de los reyes, noe som er vanlig også i andre latinske land.

Frukt i Ecuador

Når vi snakker om mat i Ecuador, må vi ikke glemme frukt. Med ulike klimasoner, kan man nærmeste dyrke alt innefor landets grenser.

Forskjellige typer bananer inngår i mange retter. De kan tilberedes på utallige måter det ikke er rom for å gå inn på her. Det får vi ta i en egen artikkel. Faktisk burde man opprette egen nettside utelukkende om bananer i Ecuador.

Verdens beste mango dyrkes også i Ecuador. Når mangoen er moden danser folket i gatene.

Men du bør også prøve de mange forskjellige eksotiske fruktene. Eller en jus-variant av de samme. Hva slags frukt som er mest populær avhenger litt av sesongen, Ta deg en tur på det lokale fruktmarkedet og se på mangfoldet. I Quito finner du det største markedet i Santa Clara.

Tomate de arbol - Ecuador

Tomate de arbol – tomarillo – Et glass jus basert på denne frukten anbefales på det absolutt sterkeste.

Måltidene

Dagens måltider er desayuno (frokost), almuerzo (lunsj) og merienda (middag). En standard frokost kan være en bit brød og stekte egg. Som tilbehør kan du få en kopp nescafe eller melk og ferskpresset juice. For en kopp ordentlig kaffe må du på en av kaffebarene som oftest befinner seg på kjøpesentrene.

Lunsjtid er mellom 12 og 14. Her er det anledning til, slik ecuadorianere gjør flest, å velge dagens meny på en av de tallrike lunsjrestaurantene. Prisen varierer fra USD 2,00 til 4,00. Serveringen inkluderer en tallerken suppe, en hovedrett og et glass saft. Dette er enkel husmannskost sammensatt av rimelige råvarer, men ikke desto mindre mettende.

Middagen som folk oftest tilbereder hjemme hos seg selv, er en lettere variasjon over lunsjen.

Billig kinamat

For budsjettreisende finnes det stort antall kinesiske restauranter, «Chifa’s», i Ecuador. Her kan du velge retter til priser mellom USD 2.50 og USD 5,00. Nå er den kinesiske maten i Ecuador svært forskjellig fra den kinesiske maten i Norge.  Det vanligste retten som bestilles her er «Chulafan», en blanding av ris, kylling og svinekjøtt, av og til også med reker. Men mest ris. Soyasausen hører selvfølgelig med. Den er svært rimelig, og bestilles ofte av ecuadorianere på farten.

Men du kan også få chop suey eller vårruller.

Internasjonalt kjøkken

For de som helst vil ha mat de er vant til, finnes nok av internasjonale hamburgerrestauranter i sentrale strøk. Pizza er det også mulig å få tak i. Et knippe med italienske restauranter serverer pasta, og man kan også velge meksikansk eller indisk når man befinner seg i de store byene.

Men få gjerne med deg stemningen på ei lokal lunsj-sjappe. Dette er litt av det det å reise dreier seg om. Det er som regel bra standard på hygienen slike steder, og for sikkerhets skyld kan man droppe grønnsakene hvis de ikke er tilberedt.

Fortsatt sulten? Les mer om mat i Ecuador her.