Jeg lager Colada Morada og Guagua de Pan

Dette serveres på kirkegården når du stikker innom på de dødes egen dag, dia de los difuntos den 2. november. Denne fruktige drikken og brødet som skal forestille en baby selges nesten over alt ellers også, fra midten av oktober til den første uka i november.

Men de av dere som bor så langt unna at dere ikke kan få få kjøpt colada morada eller guagua de pan kan jo lage det selv. Altså dersom dere får tak i alle ingrediensene. Link til oppskriftene er nederst på siden.

Brødet er greit. En hvilken som helst bolledeig duger. Bare lag en en oval figur med antydning til hode av kartong så dere kan skjære ut. Med et par rosiner til øyne blir det perfekt.

Colada moradaen kan være en større utfordring ettersom det er en drikk sammensatt av all verdens grøde og frukter som er typiske for Ecuador. Men her er det fleksibilitet. Det vrimler av forskjellige oppskrifter. Så det er bare å lage sin egen variant.

På mitt lokale supermarked i Sangolqui har de gjort det så enkelt at de har laget en egen stand med alle de viktigste ingrediensene. Her kjøper jeg de krydderne og bladkvistene som har navn jeg ikke finner i den spansk-norske ordboka. Fruktene og bærene kjøper jeg hos min lokale frukthandler.

Så jeg starter dagen med å sette bolledeigen til heving.

Det ferdige resultatet

Alt jeg tenker å ha oppi safta er avbildet ovenfor. Det gjelder bare å gjøre det i rekkefølge. Ananas-skallet og kjernen kokes sammen med krydderiene og panela, eller brunt sukker, i tjue minutter. Så tilsettes bladene og det kokes et kvarter til før varmen slås av og det siles. I en ny kjele kokes det blåbær og morbær. (Det må nevnes at blåbærene er annerledes enn de norske. De er små og bitre og det blir ikke godt syltetøy av det). Denne siles også og avkjøles, før jeg rører inn mørkt maismel. Alt blandes i ny kjele som varmes opp og resten av godsakene puttes oppi. Først ananas kuttet i småbiter sammen med babaco. Det kan småkoke en ti minutters tid.  Så tilsetter jeg jordbær kuttet i små skiver. Ferdig!

Men du får ikke smake før du har guagua de pan til. Ferdig hevet deig kjevles ut til 2 centimeters tykkelse, figurene skjæres ut, pensles og viktig: Ikke glem øyene før de settes i ovnen. Fargeleggingen med for eksempel konditorfarge kan overlates til andre kyndige hender i familien.

Så er alt klart til servering. Far har laget colada morada og guagua de pan til De Dødes Dag, og alle synes det er kjempegodt. Jeg hører ikke annet.

Og det er tilberedt med utgangspunkt i en oppskrift på bloggen til Laylita. Hun skriver både på spansk og engelsk, i tillegg til portugisisk og fransk hvis man mener det er enklere.