«Cuy» – marsvin på et fat

«Delikat» sier de som har smakt det. «Jeg eter da for xxx ikke rotte«, sier de som aldri har prøvd. Kanskje er tiden inne for å legge fordommene til side. Iallfall hvis man har problemer med vekten.

Det antas at marsvinet (Cavia Porcellus) ble tatt inn i husholdningen allerede 5000 år før Kristus. I dag er den nasjonalretten i Ecuador. Dens indianske navn cuy referer til den pipende lyden den lager ( kvi,kvi på norsk). I oppdrett har den vekt på mellom 2 og 3 kilo. Dens utemmede fetter når sjelden opp i en kilo.

Fra å være en nødvendig del av kostholdet, er den blitt en delikatesse som kan tilberedes på hundrevis av måter til alt mulig tilbehør. På religiøse bilder som fremstiller jesu siste måltid er også cuy på bordet. Mindre kan det ikke være.

Og sunnere kjøtt får du neppe. Cuyen inneholder kun 7,7 % fett. Til sammenlikning har vår venn kyllingen en fettprosent på over 10. Så kan vi tilføye at 20.3 % er rene animalske proteiner og du også får i deg vitaminene A,B1,B2,B12,C,D,E. og en rekke mineraler. Cuykjøtt anbefales også for økning av fruktbarheten. Jeg kan gå god for dette.

Så er det slik at ettersom det er så sunt og magert er det blitt vanlig å servere den med kraftig tilbehør som poteter og peanøttsaus for å kompensere det lave kalori-innholdet.  Den absolutt sunneste varianten er å steke den i ovnen, uten bruk av fett, for deretter å servere den med salat.

Så kan vi legge til at dette mirakeldyret er så søtt, nusselig og renslig at det brukes som kjæledyr i enkelte deler av verden. Oppskrift på tilberedelse vil følge.

Se også

Mat i Ecuador

Kilder:

El Comercio 09.08.2012

Wikipedia