Fjell i Ecuador og de beste turene

Ecuador, et land preget av sin mangfoldige topografi og sine spektakulære landskap, er hjem til noen av de mest imponerende fjelltoppenene i Andesfjellene. Disse majestetiske toppene er ikke bare et vitnesbyrd om jordens geologiske dynamikk, men også en sentral del av landets kulturelle og naturarv.

Disse fjellene og vulkanene er ikke bare turistattraksjoner, men også viktige økosystemer som støtter et bredt spekter av flora og fauna, samtidig som de spiller en kritisk rolle i vannforsyningen for både lokale samfunn og større befolkningssentre. I tillegg er de en integrert del av de innfødtes kulturer, ofte omgitt av myter, legender, og historisk betydning.

Cotopaxi

Blant de mest fremtredende fjellene i Ecuadorer Cotopaxi, en av verdens høyeste aktive vulkaner. Med sin perfekt koniske form og snødekte topp, er Cotopaxi et symbol på naturlig skjønnhet og kraft. Den lbefinner seg i Cotopaxi nasjonalpark, et område som tilbyr en rekke friluftsaktiviteter, inkludert fotturer, klatring, og terrengsykling, som tiltrekker eventyrere og naturglade fra hele verden.

En tur opp til foten av fjellet er en del av de vanlige turistpakkene i Quito. Turen bør skje tidlig på dagen når det er best sikt.

Chimborazo

Chimborazo, en er virkelig bemerkelsesverdig topp. Regner vi fra jordens sentrum, er dette faktisk verdens høyeste fjell. Jordas krumning ved ekvato rgjør at Chimborazo utklasser Moumt Everest med flere kilometer. Her er også det punktet på jordkloden som befinner seg aller nærmest sola. Med sin enestående utsikt og er dene populær destinasjon for turgåere og klatrere. På klare dager kan man se fra toppen av Chimborazo til andre andinske giganter, som Cotopaxi og Tungurahua.

El Altar

Mindre kjent, men ikke mindre fengslende, er El Altar, en utbrentvulkan som bærer navnet sitt fra de ulike spissene som minner om alteret i en kirke. Dens utfordrende terreng og fargerike kratersjøer gjør den til et yndet mål for de som søker stillhet borte fra de mer beferdede stiene.

Pichincha

Det første fjell i Ecuador de besøkende i Quito stifter bekjentskap med er Pichincha som troner majestetiskk over hovedstsaden, Egentlig er det to toppper; Ruku Pichicha, 4784 moh og Guagua (baby) Pichinca 4698 moh.

Selv om det er gode turmuligheter opp til begge toppene, med eller uten guide, holder det nok for de fleste å ta taubanen El TeleferiQue opp til foten på rundt 4000 meters høyde. på godværsdager, fortinnsvis litt tidlg på dagen, får man et enestående overblikk over Ecudors hovedstad

Quilotoa

Ecuador er også hjemmet til Quilotoa, en vannfylt kaldera som skaper et uforlignelig krater-innsjø landskap. Området rundt Quilotoa er kjent for sin fantastiske naturskjønnhet og muligheter for fotturer langs kraterkanten, noe som gir besøkende en unik mulighet til å oppleve Andesfjellenes ro og storhet.

Tunguragua

Lenger sør, omtrent 140 km fra Quito, finner vi den aktive vulkanen Tunguragua. Det siste ordentlige utbruddet i 2008 avkrevde 8 menneskeliv, menn stort sett er det jordbruket som er mest skadelidende som følge av askeregn. Mer beskjedne utbrudd regnes son turistattraksjoner og kan beskues på betryggende avstand.

Vulkanen er en del av nasjonalparken Sangay, som er kjent for sitt plante- og dyreliv. Det arrangeres turer fra Banos de Agua Santa og fra Ambato

Kort sagt:

Ecuadors fjellrike landskap inviterer til utforskning og refleksjon, samt en dyp forståelse av naturens kraft og skjønnhet. Enten det er gjennom klatring til en snødekt topp, vandring langs kraterkanten, eller simpelthen å beundre utsikten fra et fjernt utsiktspunkt, gir Ecuadors fjell hver besøkende en unik og uforglemmelig opplevelse.

Antisana på en fin dag

De ti høyeste toppene i Ecuador:

  1. Chimborazo: 6310 moh
  2. Cotopaxi 5897 moh
  3. Cayambe 5790 moh
  4. Antisana 5758 moh
  5. Altar 5320 moh
  6. Sangay 5260 moh
  7. Illizna sur 5245 moh
  8. Illizna norte 5126 moh
  9. Tunguragua 5023 moh
  10. Cotacachi 4944 moh
Cotopaxi sett fra laguna Limpiopungo