Chimborazo -verdens høyeste

Det er på tide å legge bort vedtatte quiz-sannheter. Verdens høyeste fjell måler adskillig mer enn 8488 meter og det er slett ikke i Nepal.

Verdens høyeste fjell heter Chimborazo og det ligger i Ecuador. Den som svarer noe annet får minuspoeng.

Dette er ikke noe som har skjedd nylig ved  at Chimborazo på noen måte har vokst eller Mount Everest har krympet. Man har rett slett gjort den bommerten at man har målt fra havflaten og ikke jordens kjerne. Og all logikk tilsier jo at man må måle distansen fra midten, og ikke noe så tilfeldig som havnivået. Det kan jo være tilgitt ettersom det i gamle dager uten GPS og andre dupeditter måtte være vanskelig for selv de mest kompetente og vite akkurat hvor midten befant seg.

Men dette er altså rettet på nå. La Tercera Mision Geodesica (den tredje geodetiske ekspedisjonen) har slått fast: Den slukkede vulkanen befinner seg 6384415,98 meter fra jordens indre. Drillo og alle andre; lær dere dette tallet. Den knuser faktisk Mount Everest med nærmere 2 kilometer!! Grunnen til dette er at, som den første geodetiske ekspedisjon slo fast allerede i 1735, jordkloden ikke er helt rund men flat ved polene og med litt ekstra magemål rundt ekvator. Her befinner som kjent Ecuador seg. Everest i Nepal er et stykke lenger nord og dermed nærmere midten.

Hva man ellers kan si om Chimborazo er at den tyske naturvitenskapsmannen Alexander von Humboldt utnevnte det til verdens høyeste fjell i 1802. Og han skulle altså vise seg å få rett. Humboldt er også kjent for en avhandling om plantelivet oppetter fjellet. En ny kartlegging fra 2010 viser at de samme plantene er der fortsatt men nå fem hundre meter høyere. Noen som hvisket klimaendringer?

Også den hvite toppen på Chimborazo har blitt mindre siden Humboldt tegnet den på begynnelsen av 1800-tallet. 19 kvadratkilometer i 1967 er redusert til 9 i 2016.

Chimborazo betyr den kalde kvinnen. Til tross for dette er hun veldig gjestfri og det er mange fine turmuligheter i omegnen. Ta deg en tur og sett verdens høyeste fjell på skrytelisten din.

 

Kilde: El Telegrafo 10. april 2016