Fanesca

Det er ikke mye som er bedre til å stille en god sult enn ecuadoriansk fanesca. Men hva er det egenlig?

Noen retter inntar andre land og blir internasjonale. Andre forblir utelukkende nasjonale, som den norske lutefisken. Slik kjenner vi heller ikke til fanesca i andre land enn Ecuador.

Fanescaen opp hvert år ved påsketider, særlig i Quito og omegn. Det er en suppe eller grøt som er tettpakket av næring; tørket fisk, flere kornsorter, mais, bønner, linser,erter, gresskar og mye, mye mer.

Det er klart at med et slik virvar av ingredienser, kan oppskriften varieres i det uendelige. Så forskjellige steder har sine egne varianter. Det har så vidt også forskjellige familier.

Hvor kommer fanesca fra?

Rettens opprinnelse er omdiskutert og myteomspunnet. Noen sier at det var ei nonne som het Juana som pleide å servere den og at den med det fikk navnet Juanesca, et ord somgradvis ble til «fanesca». Andre vil ha det til at spanjolene hyret en fransk kokk til å komponere en passende næringsrik tallerken før påskefasten. Man har ikke kunnet finne tilstrekkelig hold i noen av disse teoriene.

Men retten er altså unikt ecuadoriansk, i motsetning til for eksempel ceviche som man må dele med Peru.

I følge historikerne begynte det lenge før spanjolene kom til landet. Allerede for 4 000 år siden samlet folk seg på denne tiden til en vårjevndøgnsfest hvor de tok for seg av markens grøde. (Ellers var det både faste og seksuell avholdenhet). Da misjonærene kom, satte de til tørrfisk, bønner og erter til kornblandingen som fram til da var hovedingrediensen. Og festen passet tidsmessig bra med påske, og da var det gjort.

Så hvis du er i Quito på disse tider, hvor bør du spise fanescaen din? Quitos turistkontor anbefaler en rekke restauranter, deriblant Go Quito Hotel, Hilton og Akros. Mest autentisk får du den nok på et av de lokale markedene, for eksempel Iñaquito (adresse Iñaquito y Juan Jose Villalengua).

Aproveche, som vi sier i Ecuador.

Her kan du lese mer om påskefeiring i Ecuador.

Har du planer om å reise til Ecuador i påsken? Kontakt Viva Ecuador Tour operator for de beste tilbudene og de flotteste opplevelsene.