Nyttår i Ecuador

Når året går mot slutten, skal det feires. Også i Ecuador. Men hvordan markerer vi nyttår i Ecuador?

Vel, for det første skjer det rundt seks timer etter Norge. Sender du en tekstmelding om Godt nytt år på slaget tolv til en ecuadorianer, har han antakelig ikke engang satt kalkunen i ovnen.

Ellers likner det litt på hvordan vi gjør det i Norge. Men det er noen særtrekk ved den ecuadorianske nyttårsfeiringen. Vi har for eksempel monigotene.

Intet nyttår i Ecuador uten monigotene

Det gamle året skal brennes slik at det nye kan oppstå av asken. Og det er bokstavelig ment. Så godt som alle husstander lager en figur av gamle klær som de fyller med papir eller annet resirkulerbart materiale, en «año viejo«, også kalt «monigote«.

Monigoten representerer det gamle året og han eller hun skal på bålet nyttårsaften klokken 24.00. I romjulsdagene står den på en synlig plass utenfor huset eller butikken mens den venter på sitt endelikt.

De kreative prøver selvfølgelig å få dukken til å likne en eller annen kjent person fra året som gikk. Eller å lage en humoristisk eller satirisk utstilling av det. På mange nyttårsfester medbringer man dukken for å delta i en konkurranse.

I barnehagene engasjeres småtrollene i denne eldgamle skikken, Junior leveres tilbake full av malingflekker som han var en monigote selv. Og barnehagen har en utstilling av smurfer, minions og andre kjenninger utarbeidet under barnehagetantenes kreative ledelse.

For de som er for late til å lage egne, eller vil ha noe som er finere enn det de kan lage selv, er det verdens minste problem. Det er folk som jobber året rundt med dette. Det er et enormt utvalg av superhelter, Disney-figurer, romvesener og andre som stilles ut gatelangs for salg. Helt uten hensyn til opphavsrett. En litt pussig gjenganger her er «Chucky». Den søte dukken som blir levende og myrder familien med kniv, har holdt stand gjennom mange nyttårsfeiringer.

De store byene som Quito og Guayaquil har store utstillinger i hovedgata på nyttårsaften hvor også offentlige instanser og bedrifter kommer med sine bidrag, deriblant noen giganter.

Vi er ikke helt sikre på hvor denne skikken kommer fra. Noen mener den kan spores helt tilbake til conquistadorene, de første spanjolene som kom til landet. De yndet å lage dukker som framstilte Judas Iskariot, disippelen som forrådte Jesus. Han skulle selvfølgelig brennes.

Nyttår i Ecuador - monigoter

Disse kara står utenfor en bensinstasjon.

Fargerikt undertøy og gale enker

Et annet tegn på at årsskiftet nærmer seg er dameundertøyet som legges ut for salg. Du kan velge gult eller rødt. Hvis du vil ha rikdom og lykke i året som kommer, må du nemlig ha på deg gult under på nyttårsaften. Satser du på kjærlighetslivet bør du imidlertid bære rødt. Her må det være enten-eller og ikke både-og.

Menn i kvinneklær er alltid en publikumsvinner. Du risikerer å bli antastet av «enkene» når du stopper for rødt lys på nyttårsaften. De trenger penger til begravelsen, altså å kremere det gamle året. Enkelte gråter så hjerteskjærende og hysterisk at man være fullstendig hjerteløs hvis man ikke gir dem en almisse.

Noen ganger har man heller ikke noe valg, ettersom de stenger av hele veien.

Slik sikrer du hell og lykke i det nye året

Nedarvet ecuadoriansk ekspertise har kommet fram til noen sikre metoder for å gi året som kommer et lite løft, iallfall for eget vedkommende. Studer listen under, og sørg for at alle rekvisitter er for håndet til nyttårsfeiringen:

  • Du kan svelge tolv druer på slaget tolv. Et ønske for hver måned følger med. Velg med omhu.
  • Du dypper en gullring i glasset før du utbringer nyttårs-skålen.
  • Husk å feie 12 ganger foran porten.
  • Hvis du har pengene dine i høyre bukselomme vil du aldri bli blakk.
  • Har du lyst til å reise må du løpe noen  runder rundt huset ditt med fullpakket koffert.

Forsetter som går ut på endre sin egen person eller vaner, er derimot ukjent for ecuadorianerne. Kanskje mener de det ikke er så mye å forbedre på, Uansett er det adskillig mer behagelig å legge slikt i skjebnens hender.

Godt nytt år.

Bildet øverst: Husets egen año viejo. Av aller enkleste slag.

Se også hva  om jul i Ecuador.

Kontakt Viva Ecuador Tour Operator for gode tilbud på turer til Ecuador i desember eller januar.