3 dager til valget i Ecuador

På søndag skal det avgjøres. Vil den neste presidenten hete Lenin Moreno eller Guillermo Lasso? Ecuadorianere får nok en familiesøndag ødelagt ved å stå i kø i valglokalene.

Oppkjøringen til annen valgrunde har vært preget av andre ting enn politiske saker.

Meningsmålerne har levert så sprikende resultater at de overgår de angitte feilmarginene med det tidobbelte. Hvis matematikken er korrekt, må målingene på en eller annen måte være manipulert i den ene eller den andre kandidatens favør. De største byråene endte imidlertid med en varierende ledelse til Lenin Moreno før de måtte stenge.

Moreno (regjeringspartiet AP) har unndratt seg å møte Lasso (Creo) til offentlig debatt. Et planlagt arrangement i regi av regjeringsvennlige organisasjoner stilte som krav at kandidatene leverte en notarisert erklæring om at de ikke hadde ulovlig unndratte økonomiske midler noen som helst steder. Dette var så godt som en direkte anklage mot Lasso og en ydmykelse han ikke kunne godta. AP synes tydeligvis ikke sikre på Morenos dyktighet i direkte konfrontasjoner med opposisjonskandidaten.

Regjeringsvennlige medier som El Telegrafo har hamret løs på Lasso. Han anklages for å ha medvirket til bankkrisa i 2000 da mange mistet sparepengene sine og for ha firmaer og penger syltet ned i skatteparadiser.  Påstandene blir overhodet ikke kommentert i privateide medier som i hovedsak støtter Lasso.

Korrupsjonsanklager gjentas på den annen side mot regjeringsrepresentanter. Skandalen i det statseide Petroecuador rammet flere sentrale personer i AP. Vi mangler fortsatt navn på de som har mottatt penger under bordet fra det brasilianske entreprenørfirmaet Odebrecht. Særlig Morenos visepresidentkandidat Jorge Glas som har hatt et overordnet ansvar for disse sektorene er gjenstand for mistenkeliggjøring.

Mistenkeliggjort blir også CNE, institusjonen som bestyrer valget. Guillermo Lasso oppfordrer tilhengerne sine til å holde øye med hva de gjør. Det ligger en trussel i dette.

Vil opposisjonen godta et tap? Vil Lasso og hans visepresidentkandidat Andrés Paz mobilisere tilhengerne til endeløse demonstrasjoner i gatene dersom valgresultatet ikke går deres vei? Hvordan vil i så fall myndighetene svare? Vil ledelsen for de militære styrkene ta part i konflikten?

Bildet er hentet fra El Telegrafo og viser ris-sekker med valgpropaganda for Lasso.

Se også hovedsiden om valget i Ecuador.

google-site-verification: googled9192d1d9bbac7ca.html