Å reise til og i Ecuador

For nordmenn er det ingen visaplikt i Ecuador. Ved innreise får man et turistkort med en varighet på inntil 90 dager. Det kan etter søknad forlenges til 180 dager.

Fly til Ecuador

For øyeblikket er det kun KLM som tilbyr flyvninger til Ecuador fra Oslo. Du kan eventuelt undersøke prisalternativer ved avreise fra andre destinasjoner som Stockholm eller Madrid. Dette bør i så fall veies opp mot bryderiet med to separate bestillinger og risikoen for innstillinger av avganger eller forsinkelser.

Du ankommer Ecuador via de internasjonale flyplassene i Quito og Guayaquil. Flybussen koster 8 dollar og stopper utenfor ankomsthallen.  Gjennomsnittsprisen for en taxi fra Quito til flyplassen er 25 dollar. Tiden inn til byen er 40 minutter dersom man ikke havner midt i rushtrafikken.

Kollektivtransport innenlands

Det vrimler av drosjer i byene. De er rimelige og er et vanlig transportmiddel også for de lokale.  Avtal prisen på forhånd hvis de ikke har taxameter (el metro) og unngå biler uten taxiskilt, såkalte «taxi amigos». I Quito er det dessuten et godt utviklet trolleybuss-nettverk og et Metro-system er under arbeid. Øvrige kollektivtransport krever litt trening og lokalkunnskap.

Det er flyforbindelser mellom de store byene og til Galápagos-øyene. Ellers selges det billetter til de fleste steder på bussterminalene. Hold et våkent øye med håndbagasjen.

Sikkerhet

Kriminaliteten er mindre enn i en del andre søramerikanske land, men vær likevel forsiktig. Alminnelige sikkerhetsforanstaltninger bør foretas. Vis aktsomhet ved uttak i minibanker og ikke ha pengene lett tilgjengelig i ytre lommer. Unngå å bevege deg alene i beruset tilstand på steder du ikke er kjent.

Høydesyke og andre ting

Quito ligger på 2 800 meters høyde, og det anbefales å ta det rolig de første dagene. Symptomer på høydesyke er hodepine, utmattelse og tungpustethet. Det går normalt over av seg selv hvis man tar det med ro i et par dager. Oppsøk lege dersom symptomene er sterke eller det ikke går over.

Når dette er sagt; ta fram kameraet og knips til krampa tar deg; kjøp deg en panamahatt; klapp en iguana på hodet og kast svigermor i vannet.

NYT ECUADOR!

Vanlige spørsmål

Hva heter hovedstaden i Ecuador?

Hovedstaden i Ecuador heter Quito og ligge 2 800 meter over havet, ved foten av vulkanen Pichincha. Byen har i overkant av 2 millioner innbyggere.

Hvordan kommer jeg fra Quito til Galápagos?

Du kan kjøpe flybilletter til Galápagosøyene fra Quito eller Guayaquil. Det er imidlertid en god idé også å sørge for hotellovernatting og utflukter under oppholdet. Sjekk ut Galápagos-reiser på Vivaecuador.com.

Hva er nasjonalretten i Ecuador?

Den offisielle nasjonalretten er «cuy», eller grillet marsvin. Å spise marsvin har lange tradisjoner i Ecuador, helt tilbake til tiden før spanjolenes ankomst. Les mer om mat i Ecuador her.

Hvilke språk snakker de i Ecuador?

Offisielle språk er spansk og kichwa. Utover dette er det en rekke egne språk som snakkes av diverse urfolksgrupper. Engelsk beherskes til en viss grad av ansatte i turistindustrien.