Å reise til og i Ecuador

For nordmenn er det ingen visaplikt i Ecuador. Ved innreise får man et turistkort med en varighet på inntil 90 dager. Det kan etter søknad forlenges til 180 dager.

For øyeblikket er det kun KLM som tilbyr flyvninger til Ecuador fra Oslo. Du kan eventuelt undersøke prisalternativer ved avreise fra andre destinasjoner som Stockholm eller Madrid. Dette bør i så fall veies opp mot bryderiet med to separate bestillinger og risikoen for innstillinger av avganger eller forsinkelser.

Normalt ankommer du Ecuador via de internasjonale flyplassene i Quito og Guayaquil. Flybussen koster 8 dollar og stopper utenfor ankomsthallen.  Gjennomsnittsprisen for en taxi fra Quito til flyplassen er 25 dollar. Tiden inn til byen er 40 minutter dersom man ikke havner midt i rushtrafikken.

Det vrimler av drosjer i byene. De er rimelige og er et vanlig transportmiddel også for de lokale.  Avtal prisen på forhånd hvis de ikke har taxameter (el metro) og unngå biler uten taxiskilt, såkalte «taxi amigos». I Quito er det dessuten et godt utviklet trolleybuss-nettverk og et Metro-system er under arbeid. Øvrig kollektivtransport krever som regel en del lokalkunnskap å bruke.

Det er flyforbindelser mellom de store byene og til Galápagos-øyene. Ellers selges det billetter til de fleste steder på bussterminalene. Hold et våkent øye med håndbagasjen.

Kriminaltiteten er mindre enn i en del andre søramerikanske land, men for tiden økende. Alminnelige sikkerhetsforanstaltninger bør foretas. Vis aktsomhet ved uttak i minibanker og ikke ha pengene lett tilgjengelig i ytre lommer. Unngå å bevege deg alene i beruset tilstand på steder du ikke er kjent.

Når dette er sagt; ta fram kameraet og knips til krampa tar deg; kjøp deg en panamahatt; klapp en iguana på hodet og kast svigermor i vannet.

NYT ECUADOR!