Det er ingen som reiser til fjellet for å stå på ski i påsken i Ecuador. Det gjør de for så vidt heller ikke resten av året. Der det finnes snø er det så ufremkommelig og så tynn luft at det neppe frister den mest entusiastiske. Til gjengjeld er landets strender overfylt. Dessuten er påske i Ecuador en religiøs fest av dimensjoner
I religionens tegn
For mer enn påskeegg og påskeharer og all verdens verdslige tradisjoner, står landet i religionens tegn. Katolisismen står sterkt i landet. Det er kilometerlange prosesjoner med tusener av mennesker.
Deltar man i Guayaquils varme kan prosesjonen være en utmattende opplevelse. Det er derfor byens brannvesen står ved gatehjørnene og spyler de vandrende med lett regn for at de skal kjøles ned. Også fra hustakene er det tilskuere som hjelper til med å avkjøle forbigående ved å sprute vann på dem.
Men det er Quito med sine prangende middelalderkirker som har det mest omfattende programmet. På turistkontorene jobbes det på spreng med å kartlegge arrangementer og turer som passer for turister i dagene før helligdagene. Sjekk dem gjerne ut før du kommer dit.
Påske i Quito – dag for dag
Og det starter allerede på palmesøndag (domingo de ramas). Som vi husker fra bibelhistorien kom Jesus denne søndagen ridende inn i byen på et esel og folket forberedte veien for ham med palmeblader. Palmeblader er da også en vare vi kan oppdrive i Ecuador. Flere tusen deltar i prosesjonen som går mellom de mest storslåtte kirkene, fra hver sine tidsepoker, Basilica de voto nacional og San Francisco. Palmebladene blir velsignet med hellig vann, likeledes helgenbilder og andre relikvier folk måtte ha med seg. Barn tar med sitt favorittleketøy for velsignelse. På den måten blir de små inkludert i festen.
Det er bare et par dager pause før det igjen braker løs på onsdag – Miércoles Santo. Denne gang er det den ærverdige katedralen på Plaza Grande som er skueplassen. Seremonien som kalles Arrastre de Caudas utøves kun to steder i verden i tillegg til Quito; i Lima i Peru og i Sevilla i Spania. Hovedelementet er et to meter høyt svart kors som symboliserer verdens synder. De siste årene er seremonien inne i katedralen blitt vist på storskjerm på Plaza Granda for de tusener som ikke får plass inne,
På torsdag – Jueves Santo – skal vi ut å gå igjen. Marsjen starter i katedralen og passerer sju andre kirker på marsjen. Denne dagen har kirkene åpent på kveldstid for at alle skal komme å se påskedekorasjonene. Et modernistisk element er at de sju kirkene utstiller hvert sitt teppe med motiv fra jesu lidelse – fremstilt av resirkulerte materialer.
Men det aller største arrangementet finner sted på langfredag – Viernes Santo. Prosesjoner finner sted flere steder i Quito og samler tusenvis. Turistene kan overvære det i det historiske sentrum, eller velge å delta i toget som fotsoldater.
Folk vandrer i kapper og hetter som sv likhetenkan assosieres med ku-klux-klan, bare med litt flere farger. Det ligger ingen referanser til den rasistiske bevegelsen i USA i dette. I opptoget spaserer alle etter bildet av den lidende Jesús og jomfruen av Dolores, et kunstverk laget i det syttende århundre og båret på sterke armer.
Men det er også andre ting som foregår i Påsken
Det er selvfølgelig fridager, og folk er på farten. Vel, egentlig er det bare én dag som er fri; Langfredag, Det er derfor ikke like stor utfart som for eksempel under karnevalet.
Av verdslige ting som foregår når det er påske, som å innta et måltid av den tradisjonelle påskeretten Fanesca. Det er en gryterett med svært mange ingredienser, som tunfisk, egg, mais og quinoa. Den er mektig og kan sikkert erstatte to av dagens måltider. Fanesca serveres overalt, men det er stor forskjell i tilberedelsen. Prøv den gjerne på en av de bedre restaurantene.
Og vil du ha en ekte true crime påskekrim fra Ecuador, kan du lese om mordet på erkebiskopen. Det fant sted på intet mindre enn selveste Langfredag.
Planlegger du en tur til Ecuador i eller etterpåsken? De beste tilbudene får du fra oss hos Viva Ecuador Tour Operator .Skriv til info@