Karneval i Ecuador

Karnevalet i Ecuador faller på samme tidspunkt som i Brasil, den siste helga i februar. Påfølgende mandag og tirsdag er offisielle fridager slik at man kan feire behørig. Hvorfor man feirer er det ingen som husker. Det viktige er som alltid feiringen i seg selv.

Vannkrig!

I ukene før karnevalet selges det tonnevis av spraybokser med skum, kalt cariocas. Alle og enhver, uansett rang eller stilling, er mål for en dose skum fra cariocaboksen Sure miner fører umiddelbart til total bedekning. Det du skal passe deg for er personer som vil hjelpe deg med å fjerne skum eller fargestoff de har påført deg. Det er fare for at klåfingrene diskret vil sjekke lommene dine for verdisaker samtidig.

I tidligere år kunne vannkrigen utarte med egg, søle og til og med maling og olje. Særlig det siste slår myndighetene hardt ned på. Men det er helt greit å arrangere sin egen sølekrig. På tampen av regnsesongen er ikke dette materialet akkurat mangelvare. Kortbukse og hvit T-skjorte anbefales hvis du har lyst til å være med. Det siste er for at søla skal komme til sin rett.

Moro med søle: Guayaquil 1989. Bilde fra Facebok-siden Memoria de Guayaquil.

Studentenes vannkriger er berømte. De okkuperer kunstig anlagte innsjøer i Quitos parker og holder et leven som får den norske russefeiringen til å blekne i sammenlikning. Byadministrasjonen har tatt konsekvensen av dette og tømt vannet i de fleste bassenger. Men i sin barmhjertighet «glemte» de det i Alameda-parken, Der har de nemlig bermen samlet på et sted, og politiet slipper å rykke ut flere steder for å begrense utskeielsene.

karnevals-paradene i Ecuador

Men høydepunktet er selvfølgelig karnevalstoget på lørdagen. Vel modellerte etter brasiliansk mønster, men med umiskjennelig ecuadoriansk vri. Til og med mindre steder har et solid oppbud av dansere, dekorasjoner og skjønnhetsdronninger. Myndighetene har nedlagt forbud mot skumspraying av deltakere i prosesjonen, men det er det ingen som respekterer.

Uansett hvor du befinner deg i Ecuador på dette tidspunktet vil det være en parade. Størst og mest glamorøst er det selvfølgelig i de store byene som Guayaquil og Quito. Men det er mye lokal sjarm på mindre steder. Populære karneval-lokasjoner i nærheten av Quito er Amaguaña og Sangolqui. Liker du ikke å stå, kan det være at noen av de næringsdrivende langs ruta leier deg en plaststol du kan sitte på mens toget danser forbi.

Selv om karnevalet ikke er brasiliansk, er det definitivt ecuadoriansk. Og en opplevelse du definitivt må få med deg når du først er her.

Bestill hotell i tide under karnevalet

Karnevalet er samtidig en av de største utfartshelgene i året for ecuadorianerne. Med skolefri hele uka og hele to dager fri for vanlige arbeidstakere bruker folk anledningen til å reise. Mange besøker familien, men det er også svært mange som tar inn på hoteller. Det betyr at det er vanskelig å finne overnattingssted dersom du ikke har reservert på forhånd,