Jul i Ecuador – slik den feires her

Den aller største forskjellen på jul i Ecuador og jul i Norge er fraværet av må-ting.

Her på den 0. breddegrad vi ikke bake 7 sorter til jul, ha juletre, spise ribbe på julaften eller se sølvguttene synge julen inn. Vi heller ikke ha snø.

Det siste er vesentlig, ettersom det  i Ecuador bare er på topper over 5000 meter det forekommer snø. Og der bor det jo ingen. Med en nordmanns forventninger til hvit jul, kreves det litt omstilling.

Så hvordan markeres jula i Ecuador?

Julepynt, juletre og krybbe

Når det gjelder julepynt og juledekorasjoner er det, som i Norge, kjøpesentrene som er først ute med å feire jul i Ecuador. Det gjelder å få stimulert folks kjøpelyst i god tid. Det obligatoriske juletreet  er i salg i god tid før begynnelsen av desember i alle varemagasiner. Det reises også utenfor offentlige institusjoner og andre steder folk ferdes.

Som regel er trærne i ekte plast, men kan også formes i andre materialer. Det behøver heller ikke være grønt. Så lenge det har en konisk form er det gjenkjennelig og kan assosieres med jul. Under kan du se noen bilder av juletrær vi har møtt på vår vei.

I hjemmene sine er det mange som pynter plasttrærne sine på julaften, men det er kanskje enda flere som lager sin egen julekrybbe. Den katolske religionene står sterkt og dermed også juleevangeliet. Dekorasjonen med jesusbarnet i stallen sammen med Josef, Maria, hyrdene, kongene og de andre sees alle steder. Det ligger også et sterkt konkurranseelement i å ha den fineste.

Mer om jul i Ecuador under annonsen.

Billlig tur til Galàpagos

Spesialtilbud på Galàpagostur i karnevalshelgen 2022. Ta kontakt på angitt epostadresse for nærmere informasjon!

Juleutstillinger

I Quito er det en utstilling på kongressenteret i Itchimbia-parken hvor forskjellige kunstnere har laget sine egne tolkninger av krybben. Søstrene i Carmelita-ordenen åpner også sin krybbe med håndlagede figurer, tekstiler og dekorasjoner som flittige søstre har laget gjennom mer enn 300 år. Kirken i Sangolqui utenfor hovedstaden er også kjent for sin vakre krybbe.

Paven har i en bok han har utgitt skrevet at eselet neppe kunne ha vært til stede under begivenheten i stallen. Det er nok flere av detaljene i juleevangeliet man kan rette et kritisk lys mot, men han kunne neppe vakt mer harme enn ved å antyde at eselet ikke hører hjemme i julekrybben i Ecuador.

Julenissen er med

Nisser er det også overalt, og da er det alltid den rødkledde cocacola-nissen det handler om. Fjøsnissene er nok et isolert nordeuropeisk fenomen.

Når det gjelder julehandelen er den mye mindre hektisk. Det er langt fra noen stresset stemning å føle, om at man må være ferdig med alt i god tid.  Iallfall inntil to dager før julaften. Da eksploderer det. Det brukes også mye penger til jul. Som i Norge brukes det også penger man ikke har. Bruken av kredittkort ekspanderer og januar blir trang for mange.

Julemat i Ecuador

Julematen i Ecuador er ikke spesielt tradisjonell, og det spises ofte kalkun som ved en del andre høytider. Et brød som minner om norsk julekake «pan de pascua», kan kjøpes hos bakeren.

Skolene rundt omkring har sine juleavslutninger. Spillet om møtet i stallen er gjerne en del av dette. Det er også besøk og show med julenissen. Julenissen er som regel en av foreldrene. Lett tykkfalne og godmodige mannspersoner har lett for å bli utpekt til akkurat denne oppgaven.

Julaften i Ecuador

Julaften, familieselskap og fordeling av gaver foregår som «normalt». Det skjer på kvelden den 24, som i Norge. Julemiddagen kan ikke gå fort nok for den som utålmodig venter på å åpne gavene sine.

En julebønn hvor man takker den store Señor for alt godt som har hendt i året som gikk, hører også med i religiøse familier som det er mange av her i Ecuador.

Fra den 24. og resten av året går samfunnet, som i Norge, på sterkt redusert maskin. Jul i Ecuador tilbringes med familien.

Den går med til å slappe av, spise god mat og å forberede seg til den neste store begivenheten som er nyttårsaften, fin de año.

Hellige trekongers dag

Men egentlig er det ikke helt ferdig før 6. januar. Eller trettende dag jul som de heter i Norge. Da kommer nemlig Kaspar, Melchior og Baltazar på besøk. De hellige tre konger som de heter i Norge, eller Los Reyos Magos som de heter her. Men da er jula definitivt over, og figurene i julekrybben kan pakkes ned til neste år.

Her kan du lese hvordan vi feirer nyttår i Ecuador!

Juleferie i Ecuador?

Mange velger å ta juleferien i Ecuador. Det er er godt valg.

 Viva Ecuador Tour Operator har mange alternativer. Galápagosøyene er det godt besøkt i juleferien som i resten av året. Det er også mye å se i de store byene Quito, Guayaquil og Cuenca.

Mer ro får man i nasjonalparkene rundt de store vulkanene Cotopaxi, Chimborazo og Tunguragua,

En tur til regnskogen i Ecuadors del av Amazonas er også noe alle bør få med seg en gang i livet.

Kontakt oss for å få satt opp et turforslag, eller ta utgangspunkt i en av standardturer.

God jul.