Nye filmer fra Ecuador

Ecuadoriansk film er i skuddet som aldri før. Og ikke bare i Ecuador. I New York foregår det for øyeblikket en filmfestival viet filmer fra Ecuador

Produksjonsstøtten har økt og filmutdannete ecuadorianere i utlandet har kommet til.

Her er noen av filmene som har vakt oppmerksomhet det siste året.

Cæsars grill (Dario Aguirre)

En ung ecuatorianer reiste til Tyskland, studerte film og ble korrekt nok vegetarianer. Så en dag ringte hans far og fortalte at familiens gatekjøkken er teknisk konkurs. Dette er en dokumentar om den fortapte sønn som med kameraet i hånda vender tilbake til sine røtter og prøver å redde familiebedriften. Filmen har vunnet flere priser.

An unknown Country (Eva Zelig)

Eva Zelig bor i New York og lever av å lage film. Men hun er født i Ecuador av tsjekkiske foreldre. En dag kom hun over historien om sine forfedre. Over 4000 jøder flyktet fra nazismen og bosatte seg i Ecuador. Dette er historien om hvordan det var for dem å komme til et nytt og totalt forskjellig land.

Satan came to Eden

Hadde ikke denne historien vært hentet usminket fra virkeligheten, ville den ikke hatt et fnugg av troverdighet. Øya Floreana på Galapagos-øyene huset noen få tyske nybyggere på begynnelsen av 1930-tallet. I dette lukkede miljøet bringes sammen en eksentrisk psykiater, hans pasient-elskerinne, en frivol «baronesse» med sine to elskere og en normal (?) familie. Så følger en mystisk mord-historie med nordmenn i birollene. Denne tyske dokumentaren ble Oscar-nominert.

(Historien om baronessen og hennes elskere vil komme snart på vivaecuador.no).

Feriado (Diego Araujo)

Bakgrunnen for filmen er den store finanskrisa i Ecuador på slutten av 1990-tallet, men menneskelig sett handler den om to unge menn som forelsker seg i hverandre. Homofili er fortsatt, om ikke kontroversielt, så i hvert fall provoserende for mange i Ecuador. Filmskaperen har studert film i Norge og filmen har norsk produsent (Hanne-Lovise Skartveit). Den ble vist på filmfestivalen i Bergen i fjor (BIFF)

Silencio en la tierra de los sueños (Tito Molina)

Filmen er like poetisk og langsom som tittelen antyder (altså: «Stillheten i drømmenes land»). Den var Ecuadors representant til oscarnominasjon som beste utenlandske film foregående år.

Ochentaisieta handler om hvor gøy det var i 1987, men også om gryende konflikter som preger hovedpersonene den dag i dag. Treffende markedsført som «Filmen foreldrene deres ikke vil at dere skal se».

«Mono con gallinas» handler om en soldat i krigen mot Peru i 1942

El secreto de la luz (Rafael Barriga)

Filmen om den svenske dokumentaristen og eventyreren Rolf Blomberg byr på et utsnitt av 20- og 30-tallets Ecuador.

Trailer El secreto de la luz subs eng from Desde la farmacia on Vimeo.

Andre filmer:

El pescador

Con mi corazon en Yambo

Ratas, ratones, rateros