Gabriel Garcia Morenos død

Noe du helt sikkert får med deg på ecuadorturen din er presidentens palass, Palacio de Carondelet.

Den befinner seg på den ene siden av Plaza Grande, også kalt Plaza de la Independencia. Det er fri adgang til palasset. Du må bare legge igjen identifikasjonsbevis. De besøkende går først opp trappen til den langstrakte terrrassen. Fra denne kan de ta fine oversiktsbilder av plassen.

Herfra var det også president Gabriel Garcia Moreno falt ned da han ble myrdet i 1875. Gaten han falt ned på bærer i dag hans navn. Og det er en plakett på veggen som forteller om denne blodige hendelsen.

Palasset har ikke forandret seg mye på den tiden som har gått, ut fra hva vi ser på gamle bilder. Det var mindre trafikk og den utgjordes av hestekjerrer. Damene som jobbet på plassen brukte tidstypiske klær. Ellers er det nesten som i dag.

Hvordan man dreper en tyrann

Det var den samme trappa Garcia Moreno steg opp for å innlede ei arbeidsøkt på ettermiddagen den 6. august 1875, sammen med sin rådgiver Manuel Fallares. De la ikke merke til de fire mennene som diskret fulgte etter. Det var tre idealistiske stundenter med pistol og en hevnlysten forhenværende militær med machette. Scenen som følger er som tatt ut av en Tarantino-film.

Manuel Fallares ser først Morenos hatt komme flyvende etter at presidenten mottok det første hogget fra Faustino Rayos machette.De tre studentene fyrer så av våpnene sine, men alle bommer. Lyden har imidlertid påkalt oppmerksomheten til folk nede på den store plassen. Det er derved nok av vitner til det som følger.

Presidenten lener seg mot en av søylene og prøver å avverge det neste slaget fra Rayos machette. De er like utenfor skatteministerens kontor. En underordnet funksjonær kommer løpende ut og griper fatt i gjerningsmannens arm, men blir feid vekk. Fallares roper på hjelp. Rayos hugger til og skader presidentens arm slik at han ikke kan få tak i den pistolen han bærer under jakka.

I det han legger an til det tredje slaget, sier Rayos: Dø, tyrann. Dø!». Hvorpå presidenten svarer «Gud dør aldri». (Dette er formodentlig en forkortelse av uttrykket «Ingen er uunværlig. Gud dør aldri», og ikke nødvendigvis et tegn på presidentens stormannsgalskap).

I samme øyeblikket glir presidenten og faller ned fra terrrassen, som i de dager ennå ikke hadde noe gelender.

Kvinnene på plassen kommer løpende til. Men det samme gjør attentatmennene. De stormer ned trappa og skubber vekk de som hadde kommet for å hjelpe presidenten. Faustino Rayos tildeler de avgjørende slagene samtidig som studentene igjen fyrer av våpnene sine.

Slik endte El Garcianismo, navnet historikerne har gitt de 15 årene Garcia Moreno satt med makten.

Det som siden hendte

Av gjerningsmennene ble Rayos grepet med en gang og skutt av en soldat som ikke hadde tid til å vente på noen rettsak med henrettelse som sannsynelig resultat. De tre studentene klarte å unnslippe. En ble pågrepet og henrettet senere, mens de to gjenværende dro til utlandet hvor de levde lange liv.

Se også: Gabriel Garcia Moreno – hans liv

Les mer om Ecuadors historie