Til tross for at landet langt fra er det hardest rammede, har Ecuador gått knallhardt til verks mot spredning av korona virus. Spørsmålet er i hvilken grad tiltakene vil virke og ikke minst hvordan det vil gå ut over den fra før maltrakterte økonomien i landet, spesielt situasjonen til de fattigste.
Fredag den 13. ble Ecuador stengt på grunn av Covid-19
Etter at borgermesteren i Quito beslutte stenging av alle offentlige og private skoler på torsdag 12. mars fulgte regjeringen med president Lenin Moreno umiddelbart etter.
Ingen skolebarn vil få undervisning på skolen i den nærmeste framtiden. I stedet skal lærerne lage opplegg for hjemmeundervisning. Den vil antakelig formidles digitalt. Mange husstander må omstille seg for å få dette til, og besteforeldrene blir viktigere enn noen gang.
Samtidig var det en rekke offentlige institusjoner og private foretak som frivillig eller ufrivillig måtte stenge dørene. Grensene mot nabolandene ble stengt og kontroller og karantenebestemmelser på flyplasser ble skjerpet.
På dette tidspunktet var det 0,1 smittede per 100 000 innbyggere, mot i overkant av 18.0 i Norge (i henhold til tall publisert på Nrk.no).
Tirsdag fikk vi portforbud
Søndag gikk presidenten ut med nye tiltak som skulle gjelde fra tirsdag 17. mars klokken 06.00. Mandag fulgte med ytterligere pålegg
Folk ble i all hovedsak pålagt å holde seg hjemme. Det gjelder både biler og mennesker. Kun i unntakstilfeller, med god grunn, kan folk få lov til å gå ut av døra si. Portforbudet gjelder fra klokka 9 om kvelden til klokka 5 om morgenen.
Kun de som hadde korona-relevante jobber, som i helse eller i matbutikker kunne dra på jobb. Anbefalinger om hjemmekontorer blir lansert også her, men muligheten for dette er begrenset i et land som Ecuador, Uansett har det statlige telefonselskapet fordoblet netthastigheten til kundene sine kostnadsfritt.
Det er for øvrig fortsatt legalt å gå ut for å handle mat eller medisiner. Men kjører du bil, kan den bare settes på veien annenhver dag i henhold til om nummerskiltet ender på partall eller oddetall.
Politi og militære skal patruljere for å tilse av forbudet blir overholdt. Så de får i det minste en anledning til å lufte seg litt
Den aktuelle statusen på korona-virusets herjinger i Ecuador per mandag 16. mars er 37 smittede og 2 døde.
Onsdag 18. skjerpes portforbudet i Guayaquil, og fly nektes å lande
Provinsen Guayas og dens hovedstad Guayaquil har til nå den definitivt største konsentrasjonen av smittede. Av nå totalt 168 registerte smittede for hele landet befinner det seg 128 her. Kritikken hagler over det man mener er innbyggernes lemfeldige holdninger til restriksjonene. Til og med visepresident Otto Sonnenholzner sier direkte at de ecuadorianere som har vendt hjem fra utlandet ikke har overholdt karantenebestemmelsene.
Av den grunn ble portforbudet for denne delen av landet utvidet, og gjeldende fra kl 16.00 til 05.00.
Mest oppmerksomhet fikk imidlertid borgermesterinnens blokkering av to fly fra Iberia og KLM som skulle lande og ta imot passasjerer. Disse kom uten passasjerer og kun med mannskap om bord. På flyplassen ventet et par hundre utlendinger på å få reise hjem.
Borgermester Cintia Vitheri beordret kommunale kjøretøy inn på rullebanen slik at de ikke kunne lande, og måtte reise videre til Quito. Borgermesteren forsvarer sin handling i ettertid og viser til smittefare fra mannskapene som kommer fra blant annet Spania som er hardt rammet av viruset.
En god ting for Ecuador er den internasjonale rapporten som ble lagt fram som konkluderer at personer med blodype 0 får lettere symptomer enn andre. Rundt 75 % av befolkningen har denne denne blodtypen.
Hva med Ecuadors økonomi etter korona-viruset?
Her snakker vi om en pasient som allerede ligger til sengs. Oljeprisfallet i 2015 og en rekke strandete offentlige prosjekter som ble iverksatt av den nå tiltalte ekspresident Rafael Correa og den korrupsjons-dømte ekspresidenten Jorge Glas har bidratt til dette. Det store jordskjelvet i 2016 og de nødvendige hjelpetiltakene i forbindelse med dette, tærte ytterligere på den slunkne statskassa,
I et forsøk på å få velvilje fra Verdensbanken, vedtok president Moreno høsten 2019 å fjerne den kostbare subsidieringen av drivstoff. Dette forårsaket streiker og et stort opprør fra spesielt urbefolkningsgruppene i landet. De invaderte hovedstaden og det ble erklært unntakstilstand over hele landet i ei uke.
Moreno ble tvunget til å gå tilbake til dette. I tillegg til at han ikke klarte å få disse milliardbeløpene i subsidier tilbake til statskassa, ble det ytterligere kostnader til utbedring av skader under opprøret og konsekvensene av over ei ukes nasjonal uvirksomhet. Dog oppnådde han likevel støtte fra Verdensbanken.
Men hva skjer nå?
Dette kan bekjempelsen av korona i Ecuador koste
Oljeprisen som landet er enda mer avhengig av enn det Norge er, har falt betydelig og vil medføre stor avvik på nasjonalbudsjettet. Eksportprodukter som skalldyr og blomster er det neste på listen som vil figurere med blodrøde tall etter at året er oppsummert.
For ikke å snakke om turismen. At Galapagosøyene får hvile fra masseturismen noen uker er kanskje ikke så ille for miljøet, men også den nasjonale turismen er viktig for landet. Utfarten fra innlandet og ut til strendene ved kysten er så viktig at alle faste nasjonale fridager som kommer midt i uka blir alltid flyttet til nærmeste fredag eller lørdag for at folk skal reise og bruke penger.
Det forutses mange konkurser og nedleggelse av virksomheter i tiden som kommer, og Ecuador har dessverre ingen milliarder de kan skyte inn for å avhjelpe krisen, slik Norge har.
Hvem betaler prisen?
Som i mange andre land teller man kanskje ikke pengene ennå.
Mye av det som er beskrevet i pressen er middelklassens problemer, Moreno gir skatteutsettelser til næringsdrivende og han forbyr stenging av basistjenester som vann og strøm på grunn av manglende betaling. Men det er ikke så mye mer.
Mange av de minst bemidlede livnærer seg av å selge produkter på gata eller på offentlige transportmidler. Det gjelder særlig de mange økonomiske flyktningene fra Venezuela. Denne muligheten vil nærmest forsvinne med det alminnelige portforbudet. Hva vil de gjøre?
Det samme gjelder lavkostnads spisesteder over hele landet. Stengingen av all spisesteder omfatter også billigrestaurantene hvor arbeidere og andre kan få et måltid for to dollar i lunsjen eller på vei hjem fra jobben. De fleste som jobber på disse har neppe noen arbeidskontrakt, og de utgjør heller ingen pengegruve for eierne. Men det bidrar til at de kan holde det gående.
Det ligger ingen hjelpetiltak for disse i de pakkene som er utlovet. Hva vil de gjøre når alle muligheter for lovlig, eller i det minste formelt godtatt arbeid forsvinner?
Kjærlighet i koronaens tid
Til tross for det som er beskrevet ovenfor, er det få motforestillinger mot de tiltak som er besluttet. Det kan ihvertfall ikke spores noen videre misnøye mot dem i pressen eller i sosiale medier.
Folk er oppriktig redde for viruset Covid-19. Aldri har de vært flinkere til å vaske hendene i Ecuador, og overalt du kommer har de ei flaske med antibakterielt på lur. Iallfall så lenge de fikk ha åpent.
Så i motsetning til andre krisetilstander ser det ut til å folket står samlet mot denne utfordringen.
Men om ikke lenge forventes det at Ecuadors herlige strender, monumentale fjell og unike kultur atter skal tiltrekke seg besøkende som er villige til å legge igjen penger. Er du en av dem kan du jo drøye tida med å lese om Den Store Ecuador-turen fra Vivaecuador Tour operator. Snart er den kanskje på ny tilgjengelig.