Jordskjelvet i Ecuador – dagen etter

Det har gått et døgn siden det store jordskjelvet. Å beskrive tragedien med ord er vanskelig, men vi har fått en tilstrekkelig oversikt til å foreta en foreløpig oppsummering.

Det skjedde lørdag 16. april ca kl. 19.00 lokal tid. Skjelvet ble målt til 7.8 på Richters skala og kunne merkes over hele Ecuador. Episenteret befant seg et sted mellom Pedernales og Cojines i Manabi-provinsen ved kysten, 170 kilometer fra hovedstaden Quito.

President Rafael Correa befant seg på det tidspunkt i Vatikanstaten på en internasjonal konferanse. I hans sted er det visepresidenten Jorge Glas som har uttalt seg offentlig.

Til nå er det registrert 262 dødsfall og 2527 sårede som følge av katastrofen, De fleste av disse i Manabi. Tallet forventes å stige. Det letes etter overlevende i ruinene av kollapsede bygninger.

Om jordskjelv av denne typen ikke er vanlig, er det ikke historisk enestående i Ecuador. På 470 år har det forekommet 40 skjelv i denne størrelseorden.  Det første ble notert i 1541. Det aller kraftigste var i Esmeraldas i 1906. Det målte 8.9 på Richters skala og forårsaket rundt 2000 dødsfall. I tidligere århundrer har byene Riobamba, Ambato og Imbabura alle blitt jevnt med jorden. Totalt regner man over 80 000 omkomne som direkte følge av disse.

Politi og militære settes nå inn for å hjelpe. Privatpersoner oppfordres til å sende bistand, i første omgang i form av mat, vann, klær og medisiner. Ecuadorianere har ikke tillit til at ren pengehjelp kommer nødlidende til gode. I Quito er det opprettet en stor stasjon i Carolinaparken som tar imot varene. I vårt eget borettslag er det tatt et initiativ. Folk tømmer skapene for varer som egner seg til forsendelse.

I skrivende stund rapporteres det beklageligvis at to lastebiler på vei til Manabi med slik hjelp er plyndret.

Fra Norge kan folk imidlertid sende penger, blant annet gjennom Røde Kors. Følg denne linken. Røde Kors Norge sender også en vannekspert med utstyr som skal kunne sikre vannforsyningen til 5000 mennesker.

Dette er situasjonen så langt jeg leser den hos diverse nyhetsformidlere i det søndagen ebber ut, dagen etter katastrofen.

 

Foto. Policia Ecuador -twitter