Yahuarcocha, den blodige innsjøen

Når du kjører nordover fra Quito, i retning Colombia, vil du passere denne idylliske innsjøen. Den er omtrent 3 kilometer fra Ibarra, provinshovedstad i Imbabura. Yahuarcocha ligger på en høyde 2200 meter over havet og kan nok være litt kald å bade i.

De 240 hektarene med vann har ikke alltid vært like blanke som i dag. Lenge før spanjolene kom til landet og inkafolket hersket, gjorde det lokale caranqui-folket opprør. De var sjanseløse, og herrefolkets represalier var grusomme. I henhold til legenden, historikerne har ikke så mye annet å holde seg til her, ble 30 000 menn halshugget og kastet i sjøen. Så fortelles det at vannet fikk en rødlig farge av alt blodet. Slik fikk innsjøen sitt navn på de lokale språket; yahuar; – blod, og cocha; -innsjø. Tilbake i Imbabura fantes knapt en mann eldre enn 12 år.

Selve sjøen ble dannet for 12 000 år siden, da isen trakk seg tilbake etter istiden og smeltevannet dannet en grop.

Før geologene kom med denne forklaringen, pleide ibambureñerne å fortelle en annen historie for sine barn før de skulle sove. De fortalte at en gang var det frodig mark og et stort gods på stedet der innsjøen nå ligger. Så kom en tigger til godset og ba om brød. Godseieren fnyste  og beordret å slippe hundene løs for å jage tiggeren. Men tjeneren fulgte ikke instruksen og ga tiggeren i stedet et måltid mat. Takknemlig sa tiggeren at tjeneren gjorde best i å komme seg på hesten og forlate godset øyeblikkelig. For etter at hanen hadde galt tre ganger vil hele området bli oversvømmet og det ville komme en stor innsjø der godset lå. Herren ville straffe godseieren. Og slik gikk det. Tiggeren var ingen annen enn Gud selv.

Rundt innsjøen arrangeres det med jevne mellomrom billøp på nasjonalt og internasjonalt nivå. Den brukes også som treningsbane. Ellers er sjøen rolig og egnet for fritidsaktiviteter som båttur eller fiske.

Kilde: Hugo Clerque Loyo: A Magical Mystery Tour. Legends and Traditions around Imbabura

Les mer om Ecuadors historie