World Tourism Awards 2015

Den årlige premieringen i det som noen kaller turistindustriens Oscar er gjennomført for den søramerikanske regionen. Seremonien ble avholdt i Bogòta, Colombia, og Ecuador vant flere priser. Vinnerne blir kåret ved avstemninger, så det er derfor ingen utdypende begrunnelser for avgjørelsene. Men vi kan jo komme for med noen kommentarer for egen del.

Den gjeve prisen «South America’s Leading Destination» gikk for tredje år på rad til Quito, hovedstaden i Ecuador. Vi kan gjerne tiltre denne. Arkitekturen og historien i den gamle byen og omfanget av interessante dagsturer i omegnen gjør at den overgår øvrige søramerikanske hovedsteder. Men den har fortsatt et par svakheter som turistdestinasjon. Det er til tider vanskelig å få tak i drosje, og nærmest umulig fra det historiske sentrum. Mange av attraksjonene mangler dessuten engelskspråklig informasjon.

Mer om informasjon om Quito får du i denne boka.

Ecuador ble tildelt prisen som «South America’s Leading Green Destination». Ja, det satses tungt på øko-turisme og det er mange fine opplevelser å hente. Men i sammenhengen bør det jo nevnes at Ecuador høster internasjonal kritikk for sin beslutning om oljeutvinning i regnskogen.

Quito’s internasjonale flyplass fikk også i år en pris. Dette forbauset meg i fjor, da den som nyanlagt hadde flere vesentlige mangler, i særdeleshet det dårlige veinettet fra hovedstaden og ut til flyplassen. Men mye av dette synes nå å være utbedret. Jeg har hatt to helt greie flyplassopplevelser her i året som gikk.

En annen reprise er  utnevnelsen av Tren Ecuador til «South America’s Leading Luxury Train». Dette er veldig populært, men dyrt, og billetter må bestilles i god tid. Jeg har selv kun prøvd kortversjonen, fra Quito til Boliche. Den mest attraktive strekningen er den bratte nedstigningen fra Riobamba, også kalt Nariz del Diablo – Djevelens nese,

«South America’s Leading Luxury All Suite Hotel» ble Hotel Plaza Grande. Beliggenheten midt i Quitos historiske sentrum er også ideell. Hotellet har spesialisert seg på elegante, spesialinnredede rom. I henhold til hjemmesiden ligger prisen for en overnatting på fra $ 450 og oppover.

«South America’s Leading Hotel» ble Swissotel, Quito. Dette brukes mye til konferanser og ligger i La Floresta, et finere strøk i gåavstand fra Mariscal. Ei natt her koster deg  $ 255.

Budsjettreisende må selvfølgelig ikke la seg villede til å tro at disse prisene er representative. Overnattingstilbudet i byen er godt utbygd. God standard kan forventes til en tiendel av Hotel Plaza Grandes priser. Når jeg selv overnatter i Quito betaler jeg ikke mer enn 13 dollar for et rent rom relativt sentralt.

Og til slutt; Finch Bay Eco Hotel i Puerto Ayora på Galàpagos ble utnevnt til «South America’s Leading Green Hotel». Med alle sine fasiliteter beregner de seg en overnattingspris mellom $ 401 og $ 721. Hjemmesiden deres fokuserer mer på svømmebassenget og lunsjen enn det grønne de nå måtte tilby.

Igjen, ankommer du Puerto Ayora uten forhåndsbestilling, er det fint mulig å finne et krypinn til $ 30.

Alle innvendinger til tross, vi må bare gratulere Ecuador, og spesielt Quito, for å ha forsynt seg relativt grådig av premiebordet. Alle prisene finner du her.

Og du kan også stemme på Quito som «World Leading Tourist Destination», fram til 8. november…