Vulkanene I Ecuador

Vulkanene Chiles (4 707m) og Cerro Negro (4 465m ), i Tulcán, i grenseområdet mellom Ecuador og Colombia,  har begynt å røre på seg. Siden 29 september i år har vulkanologene talt flere enn 93 000 seismiske bevegelser i jordskorpa. 20. oktober var det et jordskjelv som ble målt til 5,9 på Richters skala. De nærliggende landsbyene er nå i oransje beredskap. På den colombianske sida har man valgt å evakuere 3 500 familier.

Vulkanske topper ruver på rad og rekke i Ecuador. Vitenskapsmannen og oppdageren Alexander Humboldt ga dem i sin tid navnet Ruta de volcanes- Vulkan-avenyen, eller noe slikt. Og ikke alle sover like søtt.

Geofysikerne med sin særegne evne til å sette vanskelige navn på ting vi ser, regner med at det finnes 84 vulkaner fra kvartærtida, altså der aktiviteten begynte for færre enn 10 millioner år siden.

Herunder deles de inn i 4 kategorier:

De døde eller sovende er de som ikke har hatt noen utbrudd de siste 10 millioner åra. Så er det de potensielt aktive som har hatt utbrudd for færre enn 10 millioner år siden og de potensielt aktive som har hatt utbrudd for færre enn 500 år siden. Deretter har vi- o skrekk og gru- de aktive og lysvåkne vulkanene hvor det har foregått noe siden 2011.

Av de aktive vulkanene har vi først og fremst  Tunguragua (5015 meter over havet). Navnet betyr ”Ildkjeften”, oversatt fra det indianske språket som har gitt den dens navn. Her har det vært eruptiv virksomhet siden 1999. Flere ganger har det vært oransje alarm og forsøk på evakuering av de fastboende som imidlertid vegrer seg for å forlate gårdsdriften sin. For turistbyen Baños like ved har dette blitt en ekstra attraksjon. Når det er virksomhet kjøres turistene opp til et utsiktspunkt hvor de kan ta bilder av den rødglødende vulkanen. Ildkjeften lever virkelig opp til navnet sitt. Askeutslippene har noen ganger beveget seg så langt nord som Quito.

Av de aktive og potensielt aktive har vi flere som ikke befinner seg altfor langt unna millionbyen Quito. Det er El Reventador hvor det har vært mindre aktivitet siden 2002, Guagua Richiba (Livskraftig barn) hvor det var aktivitet mellom 1999 og 2001 og det er Antisana, det mørke fjell, faretruende nær som hadde sitt siste utbrudd i 1802.

Men vi skal være glade for at det mektige Cotopaxi – månens stol – 5898 meter over havet – ikke har rørt på seg siden 1877. Før det hadde den nærmest begravd den nærliggende byen Latacunga flere ganger.

Så har vi verdens høyeste fjell Chimborazo som vaier over storbyen Riobamba sørfor Quito. Det er altså verdens høyeste hvis vi regner avstand fra jordkjernen. Jordkloden er nemlig litt flatklemt på polene slik at et som befinner seg rundt ekvator blir forholdsvis lenger unna jordas sentrum. Hvis vi regner meter over havflaten kommer vi også opp med imponerende 6268 meter. Heldigvis har ikke kjempen hatt noe utbrudd de siste 5500 åra.

Slik lever vi altså i Ecuador, tålmodig ventende på den store katastrofen.