Viva Ecuadors bedrøvelige romjulskalender luke 3: Ruinen etter jordskjelvet

Verden har glemt 16. april. Men det gjør ikke Ecuador. Datoen for det store jordskjelvet vil komme inne i historiebøkene.

De fysiske ruinene av hoteller og andre høyhus i byene Manta, Pedernales og Portoviejo er de fremste tidsvitnene. Den økonomiske ruinen, gjelden som er tatt opp for å gjenoppbygge landet, vil prege statsbudsjettene i årene som kommer. Den sterkeste ruinen er likevel den personlige. Det er mange som har mistet sine nære. Og Frykten, utryggheten som det store skjelvet innga folket særlig langs Ecuadors kyst vil sitte lenge.

Øya Muisne nær kysten huser noen tusen familier. Med de mange skjelvene med episentrum i Stillehavet , frykter man at hele øya skal utraderes ved en tsunami. Myndighetene ønsker permanent å evakuere alle innbyggerne til fastlandet. Da disse i stor grad lever av fiske, er det sterk motstand.

Og da beboerne i Esmeraldasprovinsen nordvest i Ecuador endelig hadde fått hvilepuls, kom et nytt kraftig skjelv nå i desember. Med tre dødsfall og noen sammenraste bygninger er det ikke mer enn til en notis fra Reuters i utenlandske medier. Men med stenging av skoler og offentlige institusjoner og erklæring av ny unntakstilstand er det en påminnelse for menneskene det berører. Det er ikke over og de kan ikke føle seg trygge.

 

Dette var tredje og siste luke i Viva Ecuadors begredelige romjulskalender. Her er de to første:

Luke 1: Korrupsjon

Luke 2: Gruvene på shuarenes land

Men fortvil ikke. Første nyttårsdag er vi tilbake og presenterer noen solstreif i den ecuadorianske horisont. Følg med.

(Les også hvordan vi vurderte 2015 for Ecuadors del. Fra ille til mye verre ?)