Viva Ecuadors bedrøvelige romjulskalender -luke 1: Korrupsjon

I fjor oppsummerte jeg 2015 som et et av de verste årene i Ecuadors nyere historie.  På tampen av 2016 har tre store katastrofer blitt utløst med uante ringvirkninger for året som kommer. Derav denne romjulskalenderen med tre luker og negativt fortegn.

Bak den første luken avsløres bokstavene Odebrecht. Odebrecht er et gigantisk brasiliansk selskap med prosjekter over hele Sør-Amerika. I en rettssak i USA har de vedgått å ha investert 800 milioner dollar fordelt på 12 land siden 2001. Saken var anlagt av amerikanske banker som var benyttet til transaksjonene. Selskapet har vedtatt et gigantforelegg for disse syndene og myndighetene i en rekke land må gjennomgå sine papirer og sine funksjonærers samvittighet.

For Ecuadors vedkommende er tallet 33,5 millioner. Siden 2012 har Odebrecht hatt 5 kontrakter løpende med den ecuadorianske stat til en samlet verdi av 749 millioner dollar. I tillegg er de involvert i byggingen av Quitos nye tunnelbane.

Jakten er ikke kommet i gang og spekulasjonene går om hvor høyt i systemet disse bestikkelsene er kanalisert. Correa som har vært president siden 2007 poengterer at de faktisk sparket Odebrecht ut av landet i 2008 på grunn av uoverensstemmelser om fullføringer av prosjekter. Men så sier han ikke så mye om hvorfor de ble tatt inn i varmen igjen i 2010.

Odebrecht-skandalen topper ikke gjennomgangen av det statlige selskapet Petroecuaor tidligere i år. Flere samfunnstopper er delaktige og har rømt landet. Derav en tidligere næringsminister i Correas administrasjon. Hvem står for fall i saken Odebrecht?

At det er omfattende korrupsjon i Ecuador og andre søramerikanske land er forsåvidt ingen nyhet. Det er noe «alle» vet og foregår på alle nivåer. Slik sett er det positivt at det blir lagt på bordet og blir reagert på. Men det gjenstår altså å se.