Viva Ecuador er 5 år

I dag er det 5 år siden det første innlegget ble publisert. Det var kort og handlet om den sterke solen ved ekvator og at du burde bruke hatt. Det var mest en prøve på nettsidens funksjonalitet.

Nettsiden i dag inneholder 225 skrevne innlegg og 45 informasjonssider som kan nås direkte fra menyen.

Dette er ikke en nettside med tusenvis av engasjerte brukere som kommenterer og deler på facebook. Men Ecuador er et lite, fjernt land og Viva Ecuador er kanskje størst på akkurat denne smale nisjen. Mange som skal reise til Ecuador for første gang surfer rundt på sidene og i arkivet. Andre som er kjent med landet fra før, er jevnlig innom for å holde seg oppdatert.

Så hva er folk interessert i å vite om Ecuador? Ut fra sidens statistikk er det i første omgang maten! Mat i Ecuador er den enkeltsiden som er vist flest ganger. Det er vel heller et uttrykk for at det norske folk har utviklet seg til en samling matvrak mer enn det sier noe om Ecuador? Gi folket brød og sirkus, sa Julius Cæsar. Kanskje burde jeg inkludere en liten oppskriftsamling på nettsiden.

Dernest er det mange som kommer innom kultursidene. Er det mon tro skoleelever som søker informasjon? Jeg har tatt konsekvensene av dette og utvidet hovedartikkelen med tilknyttede emner.

Sidene med turistinformasjon om forskjellige steder i Ecuador blir jevnlig frekventert. Politikk og samfunn er det ikke like mange som stikker innom, men jeg velger å tro at det er en menighet med levende interesse også for dette emnet. Uansett interesserer det meg selv.

Noen ganger kommer Ecuador på den internasjonale dagsorden og det merkes på besøket. Som da Julian Assange søkte politisk asyl, da visepresident Lenin Moreno ble nominert til fredsprisen eller det tragiske jordskjelvet som rammet landet den 16. april i år.

Fra begynnelsen valgte jeg å holde meg og mitt i bakgrunnen. Men det viser seg også at det er personlige historier folk liker å lese. De vil vite hvordan det er å leve og virke i en annen kultur enn vår egen, se kontraster og kulturkollisjoner. Min 5 episoders følgetong om hvordan jeg ble huseier i Sangolqui, er blant de aller mest leste innleggene. Så jeg sier bare: Følg med videre! Du tror det ikke før du leser det på Viva Ecuador.

Det jeg selv liker aller best, er når jeg kan servere en av de riktig gode historiene fra Ecuador, fra virkeligheten eller fantasien, eller kanskje aller helst i grenselandet mellom de to.

Så hva er veien videre for Viva Ecuador?

Vi står foran et dramatisk presidentvalg neste år. Etter 10 sammenhengende år med president Correa kan det bli et avgjørende skille og kursendring. Hvilke personer og ideer vil tiltvinge seg oppmerksomhet? Og ikke minst; hvordan vil landet takle den vanskelige økonomiske situasjonen? Dette er informasjon du kanskje bare vil finne her på Viva Ecuador.

Et mål er også å presentere flere av de nevnte gode historiene. Materialet er utømmelig;  urbefolkningens legender fra førkristen tid, spøkelseshistorier fra de gudfryktige katolikkers dager, historiske anekdoter, såkalte urbane legender og noveller og beskrivelser fra forfattere som Jack London, Hermann Melville og Rober Louis Stevenson. Kanskje kommer de på nettsiden, kanskje blir det en egen publikasjon.

Det er ingen inntjening på Viva Ecuador. Den drives kun av egeninteresse og formidlingsglede. Det er ikke det at en sponsor ikke vil være velkommen, men Viva Ecuador vil aldri bli en side overlesset med klikkreklamer eller lureinnlegg.

Til slutt vil jeg nevne kommentarfeltene, både på nettsiden og på facebook. De er der for å brukes. Det er alltid en glede å få tilbakemeldinger eller et spørsmål. Jeg tar også imot privat mail via kontakt oss.

Vennlig hilsen meg (som heter Espen Jakobsen og har bodd i Euador nesten like lenge som Viva Ecuador har eksistert).