Vilcabamba

Utallige eventyrere har lagt ut på reise for å finne selve ungdomskilden. Som regel har de vendt tilbake adskillig eldre og modnere enn da dro ut.

Men hva er det med Vilcabamba, denne utposten i Andesfjellene, som har gitt den ord for å konservere sitt menneskelige materiale til langt utover vanlig holdbarhetsdato? Er det den friske luften, det sunne kostholdet eller det hårde arbeidet? Disse faktorene kan neppe være nok for å skille Vilcabamba fra alle andre steder hvor man ikke kan vise til tilsvarende antall friske oldinger.

Dette ryktet har tiltrukket seg mange nordamerikanere til denne avsideseliggende plassen sør i Ecuador, 1-2 timers busstur fra Loja. Og kanskje er disse gringoene Vilcabambas største turistattraksjon. Høyreiste og magre, med langt hvitt hår samlet i fletter, har disse utdaterte hippiene slått seg ned blant lokalbefolkningen i sin søken etter det gode liv. Vilcabamba har også blitt et kvalitetsstempel som man påfører helsekostprodukter enkelte steder i USA.

Fleip eller fakta, man kan uansett føle fjellets ro i denne vakre dalen, inneklemt i Andesfjellene som den er. På 1500 meters høyde og nær ekvator har den et behagelig klima. På grunn av turismen og de fastboende gringoene er det flere serveringssteder enn det ellers ville vært rundt parken i denne lille lansbyen, men ikke så mange at de spolerer idyllen.

Foruten å nyte din kaffe på en av restaurantene mens du nikker til levende levninger fra forgangne tider, kan oppholdet i De Gamles Dal fordrives med mosjonsmessige aktiviteter dalen rundt til fots, til hest eller til sykkel. Kanskje kan du også få et bilde av deg selv sammen med en hundreåring?