Vannets museum

Oppe i Quitos åser, med utsikt til sentrale deler av byen, rett overfor jomfruen på El panecillo og parken Itchimbia, er plassen der det gamle vannverket fra 1913 sto.

Den urbane legenden forteller at her foregikk det seremonier knyttet til vann og renselse i de gamle inkaenes dager. Den siste inkakeiser Atahulpa var blant de som benyttet seg av stedets tjenester. Haugen ble da hetende på spansk «Casa del placer del Inka» -altså Huset til inkaens glede og fornøyelse eller noe i den stil. I dag er bydelens navn forkortet til rett og slett «Placer».

Hvor ellers skulle det reises en institusjon for formidling av vannets historie, egenskaper og mysterier? I 2005 ble det splitternye og supermoderne Yaku Parque Museo del Agua innviet.

Adkomsten er rett oppadstigende fra Quitos historiske sentrum. Taxi eller annen lokalkjent transportør anbefales. Inngangbilletten koster tre dollar.

Innnenfor veggene forelegges man først et historisk referat over byens vannforsyning. Påfølgende post er lite vitenskapelig, men du verden så fornøyelig. Her får du lov til å blåse såpebobler av olympisk format. Når du blir lei er det over til en interaktiv reise i molekylenes verden, fra vann til damp, eller fra vann til is. Utstillingen er utformet på en måte som appelerer til de små. Man blir også innført i de ulike klimasoner og værtyper. Til sist er det ut i den kreativt anlagte hagen med sine intrikate fontene-systemer.

En liten ulempe for tilreisende som kommer utenlandsfra, er at det ikke er noen informasjon på engelsk eller noe annet språk bortsett fra spansk. Vi skal ikke se bort fra at det kommer etterhvert, men inntil videre trenger man ikke så mye språk for å utøve parkens mange lekende aktiviteter.

Museets adresse er Calle el Placer Oe11-271. Her er websiden.