Vann og jord

I går ankom de Quito etter inntil 14 dager til fots. Hvis du er politisk aktivist i Ecuador bør du være glad i å gå.

Paraplyorganisasjonen for urbefolkningen i Ecuador, CONAIE, initierte en mars sør i landet  den 8 . mars. Langsetter Andesfjellene har indianerne vandret med Quito som mål, fulgt av presse og kameraer.

President Rafael Correa ble valgt med stor støtte fra den indianske befolkningen. Kritikken mot hans styre har hovesakelig kommet fra høyresiden. Men CONAIE er heller ikke fornøyd. De synes ikke presidenten har gjort nok sammenliknet med hva som ble lovet. Det utslagsgivende for denne betydelige protestaksjonen er regjeringens avtale med et kinesisk selskap om iverksetting av kobberproduksjon sør i landet. Utvinningen vil medføre et forurensningsproblem, som særlig berører vanntilførselen. Det er derfor ikke tilfeldig at demonstrantene ankom hovedstaden 22. mars, dagen som er erklært «Vannets Dag» av FN. «Marsjen for Vannet, Verdigheten og Livet» blir den kalt. Et annet ankepunkt er fraværet av den annonserte «Jordloven». Correa og hans parti Alianca Pais hadde før valget en post om at jord som lå uutnyttet skulle kunne disponeres fritt. Høyresiden og jordeierne er for øvrig ikke misfornøyd med at dette ikke er innfridd.

Når urbefolkningen marsjerer i Ecuador, blir de tatt på alvor. Ved to tidligere anledninger er regjeringer falt etter massive aksjoner fra den kanten. De utgjør ingen «liten» minoritet. Også i Chile og Bolivia merkes dette. Evo Morales i Bolivia ble jo selv valgt som urbefolkningens mann inn i presidentembet, uten at dettte har fritatt ham for markeringer av misnøye.

Correa og Alianca Pais har derfor gått til motmobilisering. I går formiddag ble Uavhengighetsplassen og Arbolitaparken fylt med regjeringstilhengere. Det haglet med støtteerklæringer til presidenten og ecuadorianske flagg med hans portrett ble båret. Brosjyrer med oversikt over regjeringens vellykkede tiltak ble delt ut. Visepresident Lenin Moreno var også tilstede sammen med representanter fra funksjonshemmede organisasjoner. Dette er et av regjeringens flaggskip. Moreno misjonerer over hele Latinamerika for å eksportere  den ecuadorianske modellen for bistand til funksjonshemmede.

I sentrum var det en noe spent stemning denne ettermiddagen. Tilsammen 2500 politifolk var utkalt for å holde orden i gatene. Mange butikker holdt stengt ut fra tidligere erfaringer om utartende demonstrasjoner. Noen antydet også kuppforsøk. Til tross for dette gikk dagen smertefritt, uten at det ble meldt om voldsomheter eller opptøyer.

Lederne har overlevert sine punktene og regjeringen har akseptert en dialog. Hvor nå den måtte føre…

 

Bildet er fra regjeringens arrangement på Plaza del Independencia tidligere på dagen.