Vampyrene i den amazoniske regnskogen

Vi snakker ikke her om prins Draculs ættlinger, men om den originale vampyrflaggermusen som bebor de søramerikanske skoger. Den skaper på ny frykt og fyller avisenes overskrifter. Ikke fordi den suger blod, men fordi den bærer med seg rabies-smitte.

Rabies, eller hundegalskap som det ofte heter på norsk,  er en meget ubehagelig sykdom. Den smittede får avsky for og nekter å innta vann. Dette medfører en ulidelig tørste. Så følger uro, angst og krampeanfall. Innimellom har pasienten klare øyeblikk. Den varer 4-5 dager og har med stor sikkerhet et dødelig utfall dersom behandling ikke skjer tidsnok. (Kilde: wikipedia).

De utsatte distriktene ligger i Santiago de Morona, i utkanten av Amazonas’ regnskog, ikke langt fra den peruanske grensen. Man antar at avskogingen på den peruanske siden fordriver flaggermusene hit.

Til nå har smitten krevd 12 dødsoffer. De fleste av disse er barn. Og det er de fattigste som blir rammet. Små indianske samfunn lever spredt under regnskogens himmel. De består gjerne av 10-15 familier som sover samlet under felles tak, men med åpne vegger. De er derfor enkle bytter for luftens gnagere. Samfunnene har liten kontakt med sivilisasjon og myndigheter. Her gjelder jungelens lov. Det praktiseres fremdeles flerkoneri. Det store problemet har vært at de i stedet for å oppsøke offentlige helseinstitusjoner har gått til sin lokale shaman.

Det er nå full helsealarm. Busser sendes inn med vaksiner og det drives klappjakt på flaggermusene. Turister som ankommer med fly avkreves vaksinsasjonsattest.