Valgkamprapport oktober

Rafael Correa har nå annonsert sitt kandidatur for gjenvalg i februar. Få var de som tvilte på at han ville gjøre det.

Valgflesket ligger og godgjør seg i stekepanna. Mest konkret denne måneden budrunden om øking av «bono», et månedlig tilskudd til personer uten inntekt som til nå har utgjort 35 dollar. Flere av kandidatene vil forhøye dette. Guillermo Lasso var først ute, men Correas utspill har vært mest konkret og kontroversielt. Han vil øke bono til 50 dollar, og 70% av dette skal finansieres av det private bankvesenet. Han har allerede satt folk i gang med lovarbeidet. Bankene er naturlig nok ikke overbegeistret, klager sin tunge nød og tegner dystre økonomiske framtidsperspektiver. Ettersom bankene ikke er så veldig godt ansett blant befolkningen etter at de forårsaket den økonomiske krisen i 1999, har nok forslaget et populistisk preg. Kanskje det også er et lite stikk til motkandidaten Guillermo Lasso og hans fortid i banknæringen? Også de øvrige kandidatene er klare for å øke bonoen. De har bare ikke gjort helt klart hvor de skal ta pengene fra.

Det mest spektakulære stuntet denne måneden er Guillermo Lassos offentliggjørelse av sin visepresidentkandidat. Auki Tituaña har rent indiansk blod som flyter i sine årer. Tre perioder var han ordfører i fylket Cotacachi. Han har fått et godt skussmål for sitt virke der og han kan sikkert hale inn mange urbefolkningsstemmer for Lasso. Urbefolkningssorganisasjonen CONAIE er derimot ikke glad for dette, og har ekskludert Tituaña fra sine rekker. Alliansen med bankmannen og nyliberaleren Guillermo Lasso vil ikke tjene deres interesser. Lederen i CONAIE, Humberto Cholango, kaller Tituaña en forræder og uttaler: «Han har nå tatt av seg ponchoen og vist sitt sanne ansikt». Forholdet de to i mellom er ikke det hjerteligste.

Banankongen Alvaro Noboa har ennå ikke annonsert sitt kanditatur. Han er i samtaler med blant annet Lucio Gutierrez om hvorvidt de skal enes om et felles kandidatur for å ha en mulighet til å kaste Correa ut av presidentpalasset.

Det har foreløpig ikke vært så mange utspill fra venstresidens Alberto Acosta.

Utenfra har den britiske eksambassadøren Craig Murray hevdet i sin blogg at CIA har et budsjett på 87 millioner dollar de kan bruke å påvirke valget i Ecuador. Hvis dette medfører riktighet går vel tankene til Guillermo Lasso som man , takket være Wikileaks, vet har gode kontakter i den amerikanske ambassaden.

Vi forventer en ytterligere tilspissing i løpet av november. Følg med i denne for øyeblikket, uten sammenlikning, aller mest spennende valgkampen på det amerikanske kontinentet.

Se også:

presidentvalget 2013

presidentvalget 2006