Stjålet fra Galàpagos

Galapagosøyene er erklært naturreservat og en del av UNESCOs verdensarv på grunn sitt unike dyre-og planteliv, såvel til lands som til vanns.

Øyene er også blant de mest populære turistmål i Sør-Amerika. Souvenirer kan fås kjøpt på hvert hjørne. Men for noen er dette ikke nok.. De vil finne sine egne souvenirer.

Slik gikk det til at den tyske turisten Dirk Bender ble tatt til side ved politikontrollen ved flyplassavgangen. Det var nemlig ved en rutineundersøkelse lagt merke til en «mistenkelig bylt» blant bagasjen. Røntgenstrålene avslørte fire sovende, men dog sprell levenede iguanaøgler av type conolophus subcristatus. Disse øglene er betegnet som en truet art på grunn av et stadig minskende antall og fragmentering.

I kjølvannet av bortgangen til «Ensomme George», galapagosøyenes verdensberømte skilpadde og den absolutt siste i sin art, føles dette sårbart for de krefter som jobber for bevaring av øyenes særlige miljø og dyreliv. Og for turistmyndighetene for hvem dette utgjør en gullgrøve.

Dirk Bender blir derfor innvilget losji i en av Ecuadors forvaringsanstalter, som for øvrig på ingen måte kan minne om et luksushotel. Strafferammen for denne typen handlinger oppgis å være fra et til tre år.

Da han ble framstilt for retten i forbindelse med anmodning om kausjon hadde hundrevis av demonstranter møtt opp for å påse at dette ikke ble innvilget. Det ble det da heller ikke. Signalefekten er meget viktig over andre som kunne tenke seg å prøve det samme som Bender.

Men hva skulle da denne tyskeren med øglene? Ville han holde dem som kjæledyr? Ville han imponere vennene med en delikat iguanasuppe? Sikkert er det at han er omtalt for liknende forsøk på Fijiøyene.

Og du som selv har ønske om å besøke Galàpagos; De selger noen veldig forseggjorte nøkkelringer der.

 

Kilde: El Comerico 09.07.2012 og 28.08.2012