Spanjolene kommer til Ecuador

Tingenes tilstand er snudd på hodet.

Etter den økonomiske krisa i 1999, den som førte til at tusenvis av ecuadorianere mistet sparepengene sine, massearbeidsledighet og dollarisering, flyktet mange ut av landet. Noen områder ble nærmest avfolket

De dro til USA, Canada og Europa. Aller flest dro til det velstående Spania, hvor de allerede behersket språket. De tok jobber som hushjelper og bygningsarbeidere. Mange etablerte sine egne virksomheter. I 2010 var emigrantene fra dette lille landet ved stillehavskysten den største innvandrergruppa i Spania med bortimot 1 million katolske sjeler. Mange gjorde det godt og de ytte sine bidrag til den spanske statskassa. Så kom krisa også til Spania!

Spanjolene sliter selv i disse tider  med en massiv arbeidsløshet.  Nå er det de som  søker muligheter i utlandet. 59 724 ektefødte spanjoler forlot landet sitt i 2012.  6 815 dro til Storbrittania, 5 687 til Frankrike og 4 729 til Tyskland. Men aller flest, 7 036 , valgte ECUADOR!

Så hvorfor det? Tidene er bedre i Ecuador nå. Språket utgjør ingen hindring. Dessuten har regjeringen til president Rafael Correa iverksatt en storstilt kampanje for å lokke særlig kompetent  arbeidskraft til landet. Ekspedisjonssjefer, 9 ministre og presidenten selv har vært på besøk. De tilbyr jobber som høyskolelærere og medisinske spesialister. Også private selskaper ønsker spanske profesjonelle.

Kjemikeren Fernando (43) jobbet 15 år for Michelin.I mai 2012 mistet han jobben. Med kone og tre barn å forsørge gikk han på intervju etter intervju. Det eneste tilbudet han fikk var gatefeier.Så i oktober 2012 landet han på flyplassen i Guayaquil for å jobbe for et ecuadoriansk firma. De første dagene var han livredd for å gå ut på gata foteller han, etter alle hsitoriene han hørte om kriminalitet. Men etter hvert innså han at det kunne bo folk her også. 9 måneder etter fulgte familien.

Daniel (30) og Ines (31)  er to av seks spanske journalister som har fått jobb på dagsavisen Diario Expres. I Spania er det registrert 27 443 arbeidsløse journalister.

Særlig stort var kultursjokket for den nyutdannede økonomen Angel (26) som forfyttet seg fra det livlige Madrid til lærerstiling ved en distriktshøyskole i Jipijapa.  Et sted han ikke klarte å finne på Google Earth og hvor det ikke engang er kino.

Med dette kan man si at ringen er sluttet, 500 år etter  conquistadorene vender spanjolene tilbake for på ny å erobre kontinentet.

Basert på en artikkel i oktobernummeret av El Vistazo.