Snus

Som innvandrer med variable inntektskilder, holder jeg et våkent øye med de muligheter som skulle dukke opp.

Det var i den forbindelse jeg på et internasjonalt nettsted  kom over denne etterlysningen:

«Vi ser etter profesjonelle entrepenører i Ecuador for distribusjon av verdens mest effektive røykestopp-produkt «SNUS». 23% svensker bruker dette daglig (15% røyker). Sammenliknet med andre europeiske land er kun tredeparten så mange svensker som rammes av lungekreft. Undersøkelser viser at snus er 2,5 ganger mer effektiv enn nikotintyggegummi for å slutte å røyke. At snus også er et tobakksprodukt gjør det lettere. Hva kan du tjene som distributør? Vel, tenk bare på de summene tobakksindustrien har inkassert gjennon tidene.» (Min oversettelse fra engelsk).

Jeg smakte av og til snus da jeg bodde i Norge. Siden har det kun blitt en pris når det kommer landsmenn på besøk, hvilket ikke er så ofte. I den sammenheng knytter det seg stor underholdning i å få ecuadorianere til å ta en pris snus i festlig lag. Først har de dette skeptiske uttrykket når de holder den i hånden, deretter det gapende fjeset når de prøver å finne en plass til den i munnen samtidig som du formaner dem om at den ikke skal svelges. Det er ytterst sjelden de ber om en pris nummer to.

Men ideen hadde vakt min interesse. Jeg sendte derfor en epost om at jeg kunne være interesert og gjerne ville ha ytterligere opplysninger. Svaret kom fra en danske son holder til i Panama.

«Vi takker for din interesse. Ecuador er et interessant marked og vi vil gjøre hva vi kan for å hjelpe deg å selge produktet hvis du beslutter deg for det. Vi er lokalisert i Panama, hvorfra vi distribuerer til alle land i Latinamerika. Vi ser etter personer i Ecuador med eget firma som kan importere produktet fra oss. Det er ingen krav til egenkapital, men distributørene forplikter seg til å kjøpe 240 esker i første omgang (en beholder). Distributørene velger selv hvordan de vil selge varen. Vi kan hjelpe med markedsføringen, men som distributør er du ellers helt uavhengig. Jeg har selv brukt snus i 3 år og savner ikke sigaretten. Vi har utviklet en egen type for Latinamerika med smakstilsetninger. Vi har gode erfaringer med tilsvarende produkt i Øst-Europa hvor distributørene tjener gode penger. Vi prøver litt annerledes i Latinamerika hvor vi ønsker å selge det inn som et «kutt røyken»-produkt, ettersom det i Europa allerede er kjent som en mer helsevennlig type tobakk. Som nordmann kjenner du jo til produktets potensiale. Send meg en mail og fortell om din personlige og forretningsmessige bakgrunn og dine ideer om hvordan du vil selge produktet dersom du er interessert i å bli distributør i Ecuador.» (Fortsatt min oversettelse fra engelsk).

Så vil min min lykke være gjort med dette? Skal jeg bli den store snus-kongen av Ecuador? Motforestillingenes djevel biter meg imidlertid raskt. Det er nemlig utrolig få røykere i Ecuador. Til og med i festlige lag der tomme ølflasker stabler seg opp er det sjelden å se at noen tenner en røyk. Sigaretter selges enkeltvis i kiosker og på bensinstasjoner, men er helt fraværende i dagligvarehandlene. Markedet for røykestopp-produkter vil nok ikke være stort. Skulle jeg heller prøve å selge det inn som eksklusiv vare i de høyere sosiale lag? Eller utelukkende satse på desperate svensker i eksil? Dessverre frekventerer jeg ikke overklassens sammenkomster, og det er i det hele tatt ikke så mange skandinaver her.

Så det ble ikke til at jeg ble snusimportør. Kanskje kommer jeg til å angre om en ti års tid når Ecuador tar igjen Sverige som den største snusforbrukende nasjon i verden og de første snusimportørene lever i sus og dus i sine luksuriøse herskapsboliger langs solkysten.

Jeg har nå alltid vært altfor snusfornuftig…..

 

Dette innslaget fra 60-minutes brukes forøvrig i markedsføringen av slutt-å røyke snusen:

sinfumar from SinFumar on Vimeo.