Skrekkens hotell

Det gamle fengslet ble bygget i Garcia Morenos dager. Det bærer også hans navn; «Penal Garcia Moreno». Om det er en ære kan diskuteres.  Moreno fikk ufrivillig avsluttet sitt presidentskap da han ble myrdet i 1875.

I 2014 ble pensjonærene kastet ut og tilbudt nytt oppholdssted i Latacunga, i trygg avstand fra hovedstaden. Bygningene som står igjen vil president Correa ombygge til et luksushotel for utenlandske turister.

I fengslets over 100 års historie har det huset ugjerningsmenn av de fleste mulige typer, deriblant også 3 tidligere presidenter.

Pedro Alonso López, Monsteret fra Andes, var opprinnelig fra Colombia. Men hans curriculum viser aktiviteter i Peru, Ecuador og Colombia. Tilsammen 300 mindreårige jenter hadde han voldtatt og drept. Vi har skrevet om han tidligere; her. Han ble løslatt i 1991 og dro tilbake til Colombia hvor han ikke er sett siden.

Daniel Camargo Barbosa terroriserte landet på 1980-tallet. Han drepte og voldtok. Nakne døde kropper ble funnet i skogkanten rundt omkring. Tilsammen taltes det 150 ofre, blant dem jenter ned i 8-9- årsalderen. I 1986 ble han arrestert på gata i Quito og dømt til 10 års fengsel som skulle sones i Garcia Moreno. Når han slapp ut ville han egne seg til læreryrket, skal han ha sagt. Så langt kom han ikke. Han ble drept i fengslet av en medfange, hvis kusine var blant de han selv hadde drept.

William Combajìn, bøddelen i krattet, så seg ut kvinner mellom 20 og 30 år, ofte mentalt tilbakestående. Tilsammen ble det talt opp 6 voldtatte og kvalte kvinner i Quitos skråninger. Dertil kom et barn, sønnen til en av drepte kvinnene som uheldigvis var med. Combajìn ble dømt til 25 års fengsel.

Nelson Bedòn Rugel ble kalt Den Tannlause. Han angrep med machete eller revolver, gjerne par eller hele grupper. Han voldtok, drepte og ranet. Han ble arrestert i 2008 og dømt til 16 år.

Oscar Ruben Caranqui Villegas ble pågrepet i Colombia med falsk venezuelansk pass og utlevert til Ecuador i 2005. Han fikk 16 år for drap og narkotikarelaterte forbrytelser. Med penger på bok og gode bekjentskaper hadde han den mest velutstyrte og luksuriøse cella. I helgene spaserte han ut ikledt politiuniform og kom tilbake på mandag. Etter at han en dag ikke kom tilbake ble han fanget inn og overflyttet til en mer moderne sikringsanstalt, La Roca. I 2013 ble han myrdet av en medfange.

I 1912 satt ekspresident Eloy Alfaro på celle nummer 13 i E-paviljongen, fenglset av sine politiske motstandere. Plutselig ble døra åpnet og en en mengde kom inn og slo ham ihjel. Derpå slepte de liket gjennom Quitos gater til den sentrale parken El Ejido hvor de brente det.

Dette er bare noen av skjebnene fra et sted hvor mange har trukket sitt siste sukk. De begikk selvmord eller ble myrdet av medfanger som følge av krangler, gjeld eller rett og slett hevn. Deres forbrytelser spant fra det mest grusomme til at de hadde uttrykt en viss uenighet med det sittende regime.

Har DU lyst til å bo her?