Secuestro Expres

Klokken var ett om natta den 30. desember 2012. Kvinnen lå blødende i Guayaquils gater. Hun ropte om hjelp på japansk. Hun var skutt i magen. Ved siden av henne lå ektemannen. Han var skutt fem ganger og han var død. Det var deres hvetebrødsdager og bryllupsreisen skulle være til Galápagos.

Tidligere på kvelden hadde de tatt en drosje fra Hotel Hilton der de bodde, til en restaurant hvor de skulle bestille en middag til nyttårsaften. De hadde avvist den første drosjen utenfor hotellet på grunn av prisen, og tok en annen passerende. Det var i denne de ble utsatt for en secuestro expres.

«Secuestro expres» er et problem særlig i Guayaquil, men det hender også i Quito. Du går inn i en drosje. Ved et hjørne stopper drosja og to menn hopper inn på hver sin side av deg. De sprayer deg i ansiktet i med pepperspray for å passivisere deg og slik at du ikke skal være i stand til å identifisere dem. Du blir fratatt verdisaker, tvunget til å oppgi koden på kortene du har på deg og må bli med på en runde hvor de tar ut så mye som mulig fra flest mulig minibanker. Normalt blir du etterlatt på et forlatt sted.

Hvorfor det akkurat i dette tilfellet endte med drap, er ikke helt klart. Men saken har vakt enorm oppsikt i Japan. 8 TV-kanaler har reist over for å dekke saken. For Ecuador som satser på økt turisme gir ikke dette gode vibrasjoner. Både innenriksministeren og presidenten har engasjert seg i saken. Det ble først lovet en belønning på 100 000 dollar for opplysninger som kan bidra til at gjerningsmennene ble tatt. Senere ble den økt til 200 000 dollar.

Den 15. januar arresterte politiet 10 mistenkte og har funnet våpnene som ble brukt. Kvinnen overlevde og har nå reist hjem til Japan.

Hva kan du gjøre selv for å unngå å bli utsatt for en secuestro expres?

For det første, bruk bare registrerte drosjer. Hvis du forlater et etablissement på kveldstid, om mulig; be betjeningen om å skaffe drosje til deg. Ellers bør du studere drosjen og se drosjesjåføren i ansiktet før du setter deg inn. Drosjen skal også ha et nummer på siden. Ring eller lat som du ringer noen mens sjåføren ser det og oppgi dette nummeret.

Følger du disse anvisninger vil det formodentlig gå deg vel og du vil leve lenge i landet.