Rolf Blomberg – blant vikinger på Galàpagos og hodejegere i Amazonas

Til tider og med ujevne mellomrom slenger en skandinav innom Ecuador og blir værende der.

«Blir værende» er kanskje ikke et dekkende ord for eventyreren, fotografen, forfatteren og filmskaperen Rolf Blomberg, ustanselig på farten som han var. Men man kan kanskje si at basen hans var i Ecuador, ettersom mesteparten av hans produksjon stammer herfra i likhet med hans to koner.

Rolf ble født i Stockholm i 1912. Og han kom til Ecuador og Galàpagos med kameraet sitt allerede i 1934. Hans første film,  «Vikingar på skölpaddoarna» ble laget i 1936 og handlet fomodentlig om nordmennene som bodde der på den tiden. Derfra bar det rett inn i jungelen for å lage «I kanot till huvudjägarnas land». Blomberg var en pioner med sine besøk hos huaorani-folket, som ellers ikke hadde noen kontakt med omverdenen på den tiden. Det vil si bortsett fra en og annen overambisiøs misjonær.

Under annen verdenskrig jobbet han som krigskorrespondent i Indonesia. Også herfra har han laget naturdokumentarer og beretninger.

Etter krigen fulgte flere bøker og filmer om Ecuador. Noen fortsatte i den dramatiske trenden som »  Äventyr bland huvudjägare   » og ikke minst  «Jakt på Inkaguld  » . Letingen etter inkaens skatter var også tema i noen av bøkene hans. Men han lagde også alminnelige reisebeskrivelser av Quito, Galàpagos og andre steder i Ecuador.

På ferdene sin samlet han inn store mengder med materiale  til det naturhistoriske museet i Gøteborg. Mye av det er ennå ikke analysert. Hans største bragd på dette felter er oppdagelsen av kjempefrosken i Amazonas, som nå bærer hans navn: bufo blombergi.

I dag dukker fotografiene hans til stadighet opp i reportasjer om Ecuador fra 1930- til 70-tallet. Archivo Blomberg i Quito sitter på skattekisten. Svensk TV hadde noe gamle Blomberg-filmer som lå tilgjengelig, men når jeg prøvde å finne dem nå var de borte. Kanskje har noen funnet ut at han fortsatt har salgsverdi, og det er jo gledelig. Og det har nylig blitt laget en dokumentarfilm om ham i Ecuador.

Walter Repo utga i 2011 boka  «Folkhemmets äventyrare. En biografi om forskningsluffaren Rolf Blomberg» . Tilhørende denne er det en nettside hvor forfatteren forteller om prosessen med å lage boka.

(Den boka er imidlertid ikke oversatt til norsk eller noe annet «verdensspråk».  Jeg har forgjeves forsøkt å bestille den digitale utgaven gjennom svenske nettbokhandlere, men prosessen stopper hver gang fordi jeg ikke kan oppgi et svensk telefonnummer eller personnummer. Til alt overmål fikk jeg melding om at noen hadde prøvd å logge seg inn på facebook-kontoen min fra Stockholm!!  Jeg hadde i hastverket med å registrere meg brukt samme epostadresse og passord som denne.

Jeg blir glad hvis noen kan hjelpe meg med dette. Jeg er også interessert i digitale utgaver av Blombergs bøker, dersom de finnes).