Quitos nye flyplass

Den gamle flyplassen ble for liten. Dessuten lå den midt i byen.

Den nye er lokalisert i Tabalela, 42 kilometer unna. Mange er lite fornøyd med å måtte reise så langt. Til den gamle tok det femten minutter å kjøre fra sentrum. Ei drosje kostet 5 dollar. Men naboene som fikk hatten blåst av hodet flere ganger om dagen er glade. Og kanskje var det bare et tidsspørsmål for en alvorlig ulykke igjen ville inntreffe på den korte rullebanen,

Den nye skal Mariscal Suce som den gamle. Ingen av Ecuadors øvrige atorherer kunne måle seg med Mariscalen i navnekonkurransen, frigjøringshelten som også ga navnet til landets opprinnelige myntenhet, «sucre». Det ble også foreslått å kalle den Mitad del mundo, midten av verden, men det hadde nok ikke den rette schwung.

Den skulle egentlig vært åpnet i oktober i fjor. Men veiene ut av byen var altfor smale til å tåle den forventede trafikken. Så myndighetene måtte forlenge mandatet til den gamle fram til 20. februar i år. Det er fortsatt en del å gjøre med veiene, men det får man ta som det kommer. Flytteprosessen er i gang.

Mariscal d.y. skal ha kapasitet for 5 millioner passasjerer årlig. 7000 arbeidsplasser er direkte knyttet til flyplassens virksomhet. 11 bevertningssteder er planlagt. Noen av oss ser fram til å nyte en forfriskning på selveste «Darwins bar». For de som skal kjøre vil det sikkert være god kaffe på «Kafè Amazonia».

Hvordan skal så den reisende komme seg inn til «staden» fra flyplassen, og omvendt? Myndighetene har satt en fast drosjetakst på $25 usd. Den nye fine flybussen skal gå hvert 15. minutt i rushtida, og ellers hver halvtime. Prisen er rimelige $8 usd.  Borgermesteren har lovet at turen ikke vil ta mer enn 90 minutter på det meste.

Men det må sikkert en innkjøring til før alt går uten knirk. Noen gode historier vil ganske sikkert oppstå i kjølvannet av dette. Vi videreformidler med glede de vi hører om. Fortell gjerne om din erfaring i kommentarfeltet eller send oss en mail.