Quitos historiske sentrum

I dag skal vi en tur til Quitos historiske sentrum, altså «Centro Historico» som du bør si til drosjesjåføren. Du kan be ham sette deg av på Plaza Grande (Den heter også Plaza de la Independecia -uavhengighetsplassen.

Et alternativ til drosje er å kjøre kollektivt med trolleybussen. El Trole går langs Avenida 10 de agosto og stopper ved Plaza Grande. En annen rute er Ecovia som følger 6 de diciembre. Tar du den må du gå av på La Marin og gå til høyre, rett opp Calle (gate) Chile eller El Espejo, før du er på den store plassen. Vær klar over at disse kollektivkjøretøyene som regel er tetttpakket med folk og at det opererer dyktige lommetyver der.

Vi velger altså Plaza Grande som utgangspunktet for vår lille dagstur. Det historiske Quito er tettpakket med severdigheter, og vi må gjøre et selektivt utvalg.

Først går vi ned Calle Chile og krysser Calle Guayaquil. På venstre hånd ligger dagens første kirke og kloster, San Agustin. Gå inn den brede porten og lukt på Augustinermunkenes århundrelange gudstilbedelse. Interiøret er et et kapitel for seg, men grunnen til at vi velger denne blant de utallige kirkene vi finner på dette begrensede området, er samlingen av malerier av den quitenske 1500-tallsmaleren Miguel de Santiago.

Så kan vi ta Plaza Grande nærmere i øyensyn. I midten er det store uavhengighetsmonumentet. Langs Calle Venezuela har du byens offisielle turistkontor hvor de også selger souvenirer. Med ryggen til denne har du den gamle katedralen på venstre hånd. Du kan gjerne ta en tur inn her, men husk: Vi har ytterligere minst to kirker å besøke.

Rett fram er presidentpalasset. Ja, du kan besøke det også, men du må legge igjen passet. I denne bygningen har både diktatorer og demokratisk valgte ledere utført sine embeter. Innredningen er en blanding av gammelt og nytt. Særlig interessant er veggmaleriet med episoder fra kontinentets historie som er utført av landets store kunstner Oswaldo Guayasamin.

Etter dette forlater vi plassen og følger calle Garcia Moreno et kvartal Og kommer til Iglesia de compañia de Jesus, jesuittenes kirke. Tred inn og la deg forbløffe over de rikdommer som har passert dette kontinent. Så godt som hele innsiden er forgylt. Interiøret er kunstferdig utformet med inspirasjon fra forskjellige tidsepoker og også med noe eget quiteñsk. Et stort og detaljert maleri viser hva som skjer med syndere i helvete og er vel egnet til overbevise tvilere.

Vi tar til høyre etter kirken og kommer opp på den majestetiske plassen Plaza de san Francisco. Her troner fransiskanernes kirke, stor og bred og ikonisk. Det sies at indianeren Cantuña inngikk en pakt med djevelen for å få bygget atriumet ferdig innen en tidsfrist. På plassen er det også en liten uterestaurant, den eneste i byens historiske sentrum. Så dette er et passende sted å hvile beina og ta litt mat eller en forfriskning.

Så kan man avslutte med en tur til den store paradeplassen 24 de Mayo. Det er bare å følge Calle Sebastian de Benalcazar. Her foregår markeringen av store begivenheter som årsdagen for slaget ved Pichincha. Litt ned og til venstre finner du den idylliske veistumpen la Ronda og byens historiske museum, et av de bedre.

Dette var som nevnt et lite anbefalt utvalg dersom du har en dag til disposisjon i det historiske Quito. Alle turistbyråer arrangerer også guidede rundturer.