Puyango – den forsteinede skog

Hvordan så jorda ur for millioner av år siden, uminnelige tider før den bibelske skapelse? Var verden slik den blir framstilt i «The Flintstones» eller i «En reise til jordens indre»? Vi bør kanskje heller lytte til vitenskapen, selv om framstillingene derfra virker like utrolige.

Men noe kan vi faktisk observere selv, med vårt eget genuint utviklede sanseapparat.

Naturreservatet Puyango ligger  litt utenfor turistruta, og er ikke gjort like tilgjengelig av reiseoperatørene som Galàpagos-øyene, regnskogen i Amazonas eller vulkanruta. Men det er liten tvil om at dette kunne vært en av Ecuadors store turistattraksjoner.

Reservatet befinner seg altså 280 kilometer fra byen Loja, på veien ut mot kysten. På 2658 hektar mellom 360 og 500 meter over havet, kan du betrakte økologiske og geologiske minner. En gang lå havet her. Det trakk seg tilbake og stedet ble fylt med dyr og planter. Geologiske omveltninger, jordskjelv og den slags, begravde så hele miljøet godt under jorden. Der ble det konservert takket være spesielle kjemiske kombinasjoner i jordsmonnet. Nå er Puyango det vi kaller «tørr tropisk skog». På grunn av sin særegene geologiske forhistorie finner vi her fossiler fra vesener som bebodde planeten fra 60 milillioner til 500 milioner år siden.

Mellom nyere tropiske vekster finner vi den største ansamling forsteinete trær i verden. Her sto de stolte og oppreiste for 100 millioner år siden, «Auraucarioxylon«-trærne (jeg håper jeg har stokket bokstavene i riktig rekkefølge).  Nå er de spredt langs gangstiene som er anlagt for de få turistene som finner veien hit. Og det er noen skikkelige kubber som gjør seg attraktive for kameraet. Den tykkeste stammen utgjør 2 meter i diameter.

Yngre og mer levende er de gigantiske «petrinos»-trærne som også passeres på stien. I motsetning til sine forfedre står de fremdeles oppreist. Kun 300 år gamle med med en høyde på 35 meter og en omkrets på hele 8 meter, skal de også avbildes. Gjerne med et ubetydelig menneske til stede som gjør et fåfengt forsøk på å omfavne stammen.

I parkens museum kan man ta en titt på andre fossile funn; dyr, fisker, planter insekter og bløtdyr.

Og man kan altså komme seg dit fra Loja. Kan man ikke få det til å passe med en turoperatør, er det bare å ta turen til det mindre stedet Alamor. Der kan det hyres en drosjesjåfør for noen timer. Avtal prisen på forhånd.