Pengeinnkreverne

Et sted i Guayaquil Syd en dag i juli 2013.

Mannen stopper motorsykkelen sin utenfor et forretningslokale. Vinduene er dekket med gitter. Han tar av seg hjelmen. Ut av ryggsekken tar han fram en blå konvolutt. Innehaveren av den lille forretningen går ut og snakker med mannen. Motorsyklisten gjør noen antegninger på konvolutten før han drar videre. Hele tiden ser han seg bak over skulderen.

Han gjentar den samme prosedyren flere steder. Denne lørdagen er det flere motorsyklister som kjører rundt i byen med sine blå og rosa konvolutter. Noen ganger er det to personer på sykkelen. Den ene sitter og venter på sykkelen mens den andre konfererer butikkeieren. De er pengeinnkreverne.

En butikkeier forteller at her har så godt som alle, inkludert ham selv, en eller annen gang vært i kontakt med ågerkarlene og deres innkrevere. Det er risikabelt å låne penger av dem, sier han. Men hva skal en gjøre når en ellers blir nektet lån i alle banker?

Innkreverne er et vanlig og hyppig syn i bydelen, til tross for politistasjonen like ved forretningsområdet. For selvfølgelig er virksomheten deres ulovlig.

Regjeringen innledet i juli en kampanje mot ågervirksomheten og innkrevningen. Det ble utlovet belønninger opptil 50.000 dollar for opplysninger som kunne bidra til avsløringen av bakmennene. Strafferammen for denne typen utlånsvirksomhet er fengsel fra 6 måneder til 4 år.

Og hva skjer med de som ikke kan betale? Neppe noe godt. Politiet opplyser at vold og drapstrusler, både overfor låntaker selv og hans familie, er virkemidler som tas i bruk. Det er historier om folk som har prøvd å flykte til andre byer og skjult seg, til ingen nytte. De har blitt innhentet av innkreverne. Politiet etterforsker flere drap som de antar har tilknytning til ulovlig utlånsvirksomhet.

I en aksjon 31. august i år foretok politiet en razzia i 11 boliger i Guayaquil og arresterte 18 personer. En av disse kobler man til hele 15 drap som er under etterforskning. Man fant ellers både våpen og narkotika under husundersøkelsene. Politisjefen understreket under en pressekonferanse at dette dreide seg om svært farlige personer.

Lederen sies å være av «utenlandsk opprinnelse». For ecuadorianere betyr det colombianer. Colombianere som i stor grad har trukket over grensen i kjølvannet av borgerkrigen i hjemlandet, får i stor grad ansvaret for den økende kriminaliteten i byene.

 

Kilde: El Comercio